REKORDI, REKORDI

Porto protiv Dinama ima dodatan motiv

20.11.2012 u 18:26

Bionic
Reading

Trener portugalskog nogometnog velikana Porta Vítor Pereira (44) u lovu je na klupski rekord kojeg već 17 godina drži António Oliveira

Naime, Porto je u sezoni 1996/97. pod vodstvom Oliveire zaključio natjecanje po skupinama Lige prvaka sa 16 bodova što je najbolji učinak u povijesti kluba, a taj bi doseg mogao ostvariti i Pereira ukoliko njegova momčad u preostala dva kola pobijedi zagrebački Dinamo, a potom u Parizu i PSG. Porto trenutačno ima 10 bodova i osigurao je plasmana u osminu finala.

Porto je prije 17 godina osvojio prvo mjesto u skupini osvojivši 16 bodova ispred Rosenborga (9), Milana (7) i IFK Gotheborga (3). Portugalci su dobili pet utakmica, a jedino su kod kuće remizirali s Milanom. Te sezone je Porto stigao do četvrtfinala u kojem je ispao od Manchester Uniteda.

Vítor Pereira možda neće dostići Oliveirin rekord, međutim pobjedom protiv hrvatskog prvaka postao bi Portov drugi najuspješniji trener u natjecanju po skupinama preskočivši Josea Mourinha i Jesualda Ferreire koji su skupinu zaključili sa po 11 bodova.

Mourinho je u sezoni 2003/04. skupini završio na drugom mjestu iza Real Madrida, međutim te sezone Porto je otišao do kraja osvojivši naslov prvaka Europe. Ferreira je u tri uzastopne sezone (2006/07, 2007/08, 2008/09) osvajao po 11 bodova u šest utakmica, no prve dvije sezone je ispao u osmini finala (Chelsea, Schalke), a potom u četvrtfinalu od Manchester Uniteda.

Portovo slavlje u Zagrebu