DIREKTOR U ČUDU

Pomutnja u Ciboni zbog odbjeglog talenta: To je nekorektan potez!

21.03.2017 u 12:18

Bionic
Reading

Cibona, dvostruki prvak Europe sredinom 80-ih godina, u posljednjih je nekoliko godina iz svog omladinskog pogona u prvu momčad priključila nekoliko iznimno nadarenih tinejdžera koji su trebali postati nositelji igre. No financijska kriza, nagomilani problemi i neke krive procjene dovele su do toga da su samo tijekom ove sezone ostali bez dva mlada košarkaša kao što su 20-godišnjaci Ante Žižić i Nik Slavica. O svemu tome otvoreno je progovorio direktor Cibone Domagoj Čavlović

Međutim, moglo bi se dogoditi da Cibona za 20-godišnjeg Nika Slavicu, koji je zbog kašnjenja plaća zatražio raskid ugovora, ne dobije ni kune odštete. To bi zaista bio velik udarac za Cibonu jer prije godinu i pol dana za tog nadarenog košarkaša interes su pokazali neki europski klubovi, a spominjala se i odštete od 250 do 300 tisuća eura. Dodajmo tome kako se očekuje da će na predstojećem NBA draftu Nik Slavica, koji je davno zapeo za oko skautima, vjerojatno biti izabran. Samim time cijena na tržištu bi mu dodatno porasla.

'Kada je Slavica u pitanju, moram reći kako smo zakasnili svega četiri dana s uplatom dvije plaće koliko smo mu bili dužni. Je li Slavica to napravio jer je nezadovoljan statusom u momčadi, nije mi poznato, ali je po mom mišljenju taj njegov potez nekorektan prema klubu koji mu je sve dao i u kojem je proveo šest godina. Jako dobro je znao kada će biti plaća, ali slušao je savjete svojih menadžera. Borit ćemo se svim pravnim sredstvima da za Slavicu ipak dobijemo odštetu, a ako se dogodi da na koncu ne dobijemo ništa, to će za nas biti velik udarac. Tužno je u cijeloj priči to što Slavica do kraja sezone za nikoga više ne smije igrati', za tportal.hr kazao je direktor kluba Domagoj Čavlović.

>> Pomutnja u Ciboni zbog odbjeglog talenta: To je nekorektan potez!

Zubac, Žižić, Slavica…

No 214 cm visoki centar Ante Žižić i 204 cm visoko krilo Nik Slavica nisu jedini koji su u posljednjih 12 mjeseci napustili Cibonu. Sredinom prošle sezone iz kluba je nezadovoljan otišao i 215 cm visoki centar Ivica Zubac, danas igrač Los Angeles Lakersa u koje je stigao kao igrač srpskog Mega Leksa nakon pravne trakavice. Koliko je Cibona dobila za tri spomenuta igrača? Je li mogla dobiti više novaca kad su već tako rano napustili klub?

To su samo neka od pitanja na koje je nemoguće dati egzaktan odgovor. Za Žižića je turska Darušafaka, koja ge ja službeno posudila do kraja sezone, platila odštetu 150.000 eura uz dodatak kako će kompletna odšteta Boston Celticsa, kada mladi centar za nju potpiše, sjesti na račun Cibone (670.000 dolara).

'Za Žižića smo dobili ponudu kojom ćemo, kada od kluba NBA uplate odštetu, financijski zatvoriti sezonu', dodao je Čavlović.

Aco Petrović bez komentara

Ubrzo nakon što je Žižić, koji je bio nositelj igre, proslijeđen u bogatu tursku momčad Aco Petrović je podnio ostavku na sve funkcije, a kasnije je procurilo kako je zbog navodnih sumnjivih radnji čelne ljude Cibone prijavio Uskoku.

'Ništa u vezi Cibone i transfera za koje ste me pitali ne smijem komentirati dok traje istraga. Molim vas za razumijevanje', kazao je za tportal.hr Petrović, aktualni hrvatski izbornik.

Za Zupca, koji uz Žižića u Ciboni nije dobio dovoljno prostora, na ime odštete je na kocu sjelo 500.000 eura. S obzirom na to da je Zubac zamalo završio u Cedeviti za puno manji iznos, ispada kako je Cibona u ovom slučaju dobro prošla.

Kada se sve zbroji, ispada kako je Cibona za dva centra NBA, koji bi godinama trebali nositi dres hrvatske reprezentacije, dobila oko 1,2 milijuna eura. Usporedbe radi oko 1,2 milijuna dolara Cibona je dobila na ime odštete od turskog Anadolu Efesa kada je u ljeto 2014. Dario Šarić uoči NBA drafta odlučio kako će još dvije sezone igrati u Europi.

Zarada od Šarića i Zupca - jednaka

'Na Šariću smo zaradili oko 500 tisuća eura zbog odštete prema njegovom matičnom klubu KK Zagrebu. Eto ispada kako smo na Zupcu i Šariću zaradili praktički jednako', nadovezao se Čavlović.

Ako u cijeloj priči dodamo kako su od nadarenih igrača Cibonu za malen novac, jer tako dozvoljavaju pravilnici, napustili talenti kao što su Lovro Mazalin (u Cedevitu za 20.000 eura), zatim Marko Arapović (u Cedevitu za 15.000 eura) te nešto mlađi Lovro Buljević (u Cedevitu za 50.000 eura) ispada kako su za ukupno tri mlada igrača od Cedevite na ime odštete dobili novac kojim ne mogu pokriti polugodišnji ugovor jednog Amerikanca koji svake godine prolaze kroz Toranj. Problemi su tu s kojima će se čelni ljudi Ciboni morati suočiti i u sezonama koje dolaze.