Adecco kup u Ljubljani

Pomlađena Slovenija slomila Hrvatsku: Treba nam Bogdanović!

05.08.2012 u 11:30

Bionic
Reading

Izbornik košarkaške reprezentacije Hrvatske Jasmin Repeša nikako ne može biti zadovoljan s prve dvije utakmice njegove momčadi na ljubljanskom turniru Adecco kup

U prvoj utakmici u petak Hrvatska je poražena od Srbije 90:74, a realno je moglo biti i puno više da su igrači Dušana Ivkovića igrali punom snagom. Miloš Teodosić (14 koševa i 9 asistencija) poigravao se našom obranom, a sreća je što nije igrao sjajni centar Nenad Krstić – Teodosićev suigrač iz CSKA - jer za njega ne bismo sigurno imali rješenja.

U drugoj utakmici očekivali smo puno bolju partiju Hrvatske jer je protivnik bila pomlađena momčad Slovenije. No od samog početka igrači Bože Maljkovića krenuli su motivirani u utakmicu da pred svojim navijačima u dvorani Stožice ubilježe prvu pobjedu jer su u 1. kolu 'kiksali' od BiH.

Prijenosi na MAXtv-u

Sve utakmice s Adecco kupa možete pratiti u programu Sportkluba UŽIVO

Prvu četvrtinu Slovenija je dobila 26:17 i praktički je nakon toga do kraja kontrolirala utakmicu. Uzalud je Repeša izgubio glas pokušavajući razbuditi igrače, a taman kada bi se Hrvatska primakla na 4-5 koševa zaostatka pojavio bi se Domen Lorbek, mlađi brat zvijezde Barcelone Erazema koji je propustio ovu akciju (od iskusnih igrača na Adecco kupu igraju tek Nachbar i Zupan).

Ubacio je Domen 22 koša uz samo dva promašaja iz igre i zasluženo je ponio titulu MVP-a. Kod Hrvatske najviše je ubacio Luka Žorić (17), no u prve dvije utakmice vidljivo je kako Hrvatska nema vođu i kako nema igrača koji će preuzeti odgovornost na sebe.

To je trebao biti Bojan Bogdanović, ali je zbog 'neposluha', tj. noćnog izlaska, u Osijeku udaljen iz momčadi.

Tko zna, možda ova dva poraza upale 'sirenu za uzbunu' uoči kvalifikacija za Eurobasket koje startaju 18. kolovoza protiv Cipra. Možda Repeša malo popusti, možda se Bogdanović ispriča suigračima i izborniku… Jer igrač kao što je Bogdanović, koji će sljedećeg ljeta u NBA gdje ga zovu Brooklyn Netsi (izabrali su ga na draftu), itekako je potreban Hrvatskoj u nedostatku igrača kao što su Marko Tomas, Marko Popović, Zoran Planinić ili Ante Tomić – sve redom igrači koji su zbog ozljeda ili privatnih problema 'preskočili' ovu akciju.

U nedjelju navečer (20:45) slijedi 3. kolo i utakmica Hrvatska – Bosna i Hercegovina. Novi sudar Repeša – Petrović.

Na oprez poziva sjajna partija BiH protiv Srbije i dramatična završnica u kojoj je Srbija slavila sretno jer je Petrović nakon jedne odluke sudaca (nije sviran faul na Wrightu) izgubio živce i zaradio je dvije tehničke pogreške te iskuljučenje. Četiri slobodna bacanja i lopta bili su dovoljni za 'prevelikih' deset razlike za Srbiju (101:91).

No, petorka BiH Zack Wright, Nihad Đedović, Ante Mašić, Mirza Teletović i Nedžad Sinanović (222 cm!) uz dodataka krilnog centra Elmedina Kikanovića igra zaista lijepu košarku. Neće biti lako Repešinim momcima, pogotovo protiv budućeg NBA igrača Teletovića koji se nakon kvalifikacija za Eurobasket seli u New York gdje će nositi dres Brooklyn Netsa.

U porazu od Srbije bivši Cibos Wright ubilježio je 19 koševa, 12 asistencija i 8 skokova, a da je bilo malo sreće (i koncentracije!) – nokautirao bi Srbiju za najveće iznenađenje turnira.

Novi poraz Hrvatske u nedjelju navečer i sramotnih 0-3 na turniru definitivno bi oglasili znak za uzbunu jer osim Cipra u kvalifikacijama nas čekaju nezgodna Ukrajina, zatim Mađarska i Austrija. I zbog toga nam treba Bogdanović!

U 18 sati igraju domaćin Slovenija i neporažena Srbija koja je vrlo blizu obrane titule na ovom turniru popularno nazvanom EX-YU kup.

Adecco kup, 2. kolo

SLOVENIJA - HRVATSKA 83:76 (26:17, 21:21, 18:22, 18:16)

Slovenija: Rojc 2 (3 asista), E. Murić 8 (3 asista), Blažič 13, Nachbar 8, Zagorc, Pajić, Zupan 4, Vidmar 9 (7 skokova), Balažič 3, D. Lorbek 22, Krušič, Z. Dragić 14
Hrvatska: Ukić 9 (5 asista), Andrić 8, Vrbanc 7, Marčinković, Stipčević 8 (3 asista), Rudež 3, Babić, Simon 10, Markota 11 (3 asista), Žorić 17, D. Planinić 2, Ramljak 1

Nedelja 5. kolovoza 2012.
Slovenija – Srbija (18.00)
Hrvatska – BIH (20.45)