kartanje kao stil života

Poker igra iz hobija, a na turniru je upoznala i svoju vjenčanu kumu

20.10.2017 u 11:47

Bionic
Reading

Iako voli sjesti za stol, Matea karijeru gradi u drugom smjeru. Profesionalna je dizajnerica koja je završila studij na zagrebačkom Arhitektonskom fakultetu, a sada radi kao grafički dizajner i fotograf

U svijet pokera uveo ju je tada dečko, sada suprug. Igranje joj je hobi kroz koji je stekla i vjenčanu kumu. Dizajnerica Matea Katić Topić rado će odigrati turnir uživo iako je bilo potrebno nekoliko godina da skupi hrabrost i prvi put sjedne za zeleni stol.

'Bio je to turnir uživo samo za žene, a odigrala sam ga početkom 2010. Trebalo mi je dugo vremena da skupim hrabrost i počnem igrati', priznaje nam ova, jedna od rijetkih u Hrvatskoj, igračica pokera.

Ona od pokera ne živi. Takve u ovoj igri popularno nazivaju casual igračima. Matea karijeru gradi u drugom smjeru. Profesionalna je dizajnerica koja je završila studij na zagrebačkom Arhitektonskom fakultetu, a sada radi kao grafički dizajner i fotograf.

Igra iz zabave

'Poker mi je hobi, a volim turnire uživo jer je to vrijeme provedeno u društvu kao da ste negdje otišli na kavu', otkriva nam ova pokerašica koja se za igru zagrijala prateći i gledajući tada dečka, a sada supruga na turnirima.

U tom, reklo bi se, muškom društvu za stolom se rijetko nađe i malo žena. I nije samo tako u Hrvatskoj, nego u cijelom svijetu.

'Mislim da na prste ruke mogu nabrojati cure koje aktivno igraju poker kod nas. To je jako mala zajednica pa se sve međusobno poznajemo. Žene su općenito drugačiji tip igrača od muških kolega jer razmišljaju na drugačiji način. Na svjetskoj razini postoje pokerašice koje vrlo lako mogu parirati muškim igračima. Apsolutno nema razlike jer u ovoj igri nije bitna snaga, nego znanje i vještina', opisuje ona.

Priznaje kako ne zna što je razlog tako malom broju pokerašica. Njezin problem je bio strah, a led je probila ženskim turnirom.

'Lakše mi je bilo prvi put sjesti s devet cura, nego kao jedina žena za stolom. Sada igram turnire i s muškim igračima. No u inozemstvu redovito postoje turniri samo za žene. To po meni nije fer, ali sam isto tako sigurna da je žena premalo te da se na ovaj način mogu istaknuti one bolje kako bi ih prepoznali sponzori i stupili u kontakt s njima oko daljnjih ulaganja', smatra ona.

Kako joj je poker hobi, igra ga u slobodno vrijeme, odnosno ono koje neki provedu u šetnji, treningu, na kavi s frendicama ili ostanu kod kuće pred televizorom gledajući film. Za igranje se odluči kada nije u stisci s vremenom zbog svakodnevnih poslovnih obveza i obitelji. Na samom početku je puno učila, čitala, komentirala sa suprugom, ali i preko foruma, na kojem se raspravlja o problemima, analiziraju se potezi i ukazuje na pogreške.

Edukacija i zabava u jednom

'Ima odličnih savjeta u kojima sudjeluju i profesionalci. Možete tamo dobiti odgovor na apsolutno sve. No u igri se ne može napredovati bez analiziranja vlastitih pogrešaka', ukazuje Matea te unatoč zahtjevnosti radije zaigra turnir uživo:

'Jednostavnije je igrati poker preko interneta, to je velika prednost. Za turnire uživo treba izdvojiti puno više vremena, oni su zahtjevni, traju po šest, sedam sati u komadu. Znaju biti jako naporni, iscrpljujući, pa tijelo nakon toga treba odmor. Cijelo vrijeme moraš biti usredotočen na igru jer ako ti padne koncentracija, možeš napraviti krucijalnu grešku. Konstantan je taj pritisak da se trudiš razmišljati kako bi odigrao i napravio sve najbolje što znaš', opisuje ona atmosferu na turnirima.  

Sigurna je kako u svoju igru ne ulaže kao oni koji od pokera i žive. Konkurencija je svakim danom sve veća, pa je teško odskočiti.

'Današnja razina dostupnosti informacija o strategijama i analizama same igre utjecala je na činjenicu da su igrači sve bolji i bolji. Znanja koja su prije 10 godina bila rezervirana isključivo za vrhunske pokeraše danas su dostupna i prosječnom igraču', kaže Matea, a na nekoliko turnira podigla je, priznaje, i 'neki keš'.

'Naravno da sam sretna kad, uz samo sudjelovanje na turniru, nešto ekstra i osvojim jer to znači da se nisam samo zabavila, nego i zaradila.' Strast za ovom igrom, priznaje, nije prenijela i na prijateljice.

'Svima je simpatično, ali nitko od njih za to nije previše zainteresiran. No na pokeru sam upoznala djevojku koja je kasnije postala moja vjenčana kuma jer se tu rađaju posebna prijateljstva. Puno se vremena provede za stolom i ako vam ta osoba klikne, sigurno ćete se i dalje družiti', sažela je vrijednosti ovakvog načina druženja. 

Sadržaj omogućuje SuperSport