SMANJITE CIJENE!

Počela revolucija: Engleski navijači marširaju zajedno

19.06.2013 u 17:26

Bionic
Reading

U poplavi protesta ove srijede u Londonu (protiv sastanka G8, te protest solidarnosti s Brazilcima) pažnju otočke javnosti okupirao je i zajednički marš nogometnih navijača 'svih boja' ujedinjenih u pokušaju da utječu na enormne cijene ulaznica

Nakon vala privatizacije najboljih engleskih nogometnih klubova njihovi navijači moraju živjeti s kontinuiranim povećanjem cijena ulaznica. Tako one već nerijetko prelaze i 60 funti za 'obična' mjesta na stadionima, i udruge navijača odlučile su reći dosta toj pošasti.

Liverpoolova skupina, prva organizirana navijačka udruga u Engleskoj, Spirit of Shankly poslala je proglas kolegama s drugih tribina da se predstavnici okupe u središtu Londona gdje će zajedno krenuti prema sjedištu Nogometnog saveza.

Tako su se u istoj skupini našli navijači svih najmoćnijih engleskih klubova, pa su se mogle vidjeti raritetne situacije gdje jedan kraj drugoga marširaju navijači Uniteda i Cityja; Arsenala i Tottenhama; čak i Liverpoola i Evertona. Skandirali su slogane protiv pohlepe i nosili transparente s istom poantom, te na kraju iznijeli svoj stav:


'Devet od deset navijača smatra da je nogomet postao neprihvatljivo skup. Klubovi se kupaju u novcima, prihodi od TV prava stalno rastu i smatramo da se treba postaviti gornja granica od 600 funti za godišnje ulaznice za navijače, te da ulaznica za gostujuće sektore ne bi smjela koštati više od 20 funti,' napominju nakon skupa kojega su nazvali 'Nogomet bez navijača je ništa.'

Oglasio se i glasnogovornik saveza koji je samo kratko rekao da je pitanje određeivanja cijena ulaznica prepušteno svakom klubu zasebno, te da komfor i sigurnost na stadionima košta.

'Ako uzmemo u obzir da je ov godine bilo popunjeno preko 95 posto kapaciteta stadiona kroz sezonu znači da su cijene i dlaje u rasponu koje su dostupne navijačima,' poentirao je glasnogovornik nogometnih lordova i stranih ulagača.

Navijači su najavili nove akcije ako, realnije je reći kada, se ova nepopularna tendencija nastavi.