STIPE IMA PRAVO

Pletikosa objasnio Rusima zašto im je nogomet u očajnom stanju!

18.05.2017 u 13:15

Bionic
Reading

Stipe Pletikosa osvrnuo se za dnevnik Sport Ekspress na probleme vezane uz rusku nogometnu reprezentaciju te zaključio da je smjena generacija izvršena prekasno te da se u zemlji premalo ulaže u nogometne škole...

Za zemlju od 150 milijuna stanovnika nogomet u Rusiji na prilično je niskim granama. Prvenstvo se sastoji od samo 30 kola, najmanje od svih ozbiljnih liga u Europi, a ruski predstavnici u međunarodnim natjecanjima sve rjeđe postižu značajne rezultate.

Reprezentacija je za Ruse još veći problem, jer jednostavno nije konkurentna najboljima i to već godinama, praktički još od Eura 1988. godine, uz jedan mali bljesak s Hiddinkom u Austriji i Švicarskoj 2008. godine.

Rusija će sljedeće godine organizirati Svjetsko prvenstvo, a situacija u reprezentaciji je takva da se niti ne zna treba li dati izborniku Stanislavu Čerčesovu povjerenje ili ga zamijeniti dokazanim Kurbanom Berdievom koji je s Rubinom i Rostovom pokazao da se može nositi i s puno bogatijim ruskim i europskim protivnicima.

Odluka će vjerojatno pasti nakon Kupa Konfederacija, a dnevnik Sport Ekspress za mišljenje je pitao našeg Stipu Pletikosu, bivšeg iskusnog golmana Rostova koji je objasnio Rusima koji je najveći problem njihovog nogometa.

'Problem je puno dublji od promjene izbornika. Rusija već dugo ne ide pravim putem. Klubovi troše mnogo novaca na plaće nogometaša, a trebali bi bar dio investirati u nogometne škole za sljedećih sedam ili osam godina i Savez bi ih u tome trebao stimulirati,' izjavio je 38-godišnji bivši hrvatski reprezentativni vratar i naglasio:

'Tu je i drugi važan problem. Smjena generacija se dogodila prekasno. Trebalo je misliti unaprijed i pripremiti ekipu za domaći SP. Ako ne daj Bože Rusija podbaci na Svjetskom prvenstvu, to će biti noćna mora za sve. Izborniku bi bilo puno lakše da je smjena generacija izvršena puno prije.'