PREMIER LIGA

Plavi dio Manchestera slavi; Guardiola zanemario Gvardiola i Kovačića

03.03.2024 u 19:02

Bionic
Reading

U derbiju 27. kola engleskog nogometnog prvenstva Manchester City je preokretom pobijedio gradskog suparnika Manchester United sa 3:1 približivši se vodećem Liverpoolu na bod zaostatka.

Junak pobjede aktualnog europskog i engleskog prvaka bio je dvostruki strijelac Phil Foden (56, 81), a treći gol za Građane zabio je Erling Haaland (90+2), dok je za goste vodeći pogodak na utakmici postigao Marcus Rashford (8).

Počelo je šokantno za City, Marcus Rashford je u osmoj minuti s više od 20 metara pogodio pod prečku za 1:0. Bila je to sjajna kontra Uniteda. Vratar Andre Onana je dugom loptom uposlio Brunu Fernandesa koji je ostavio 'rolicu' za Rashforda, a ovaj fantastično pogodio za vodstvo gostiju.

City je u nastavku prvog dijela imao apsolutnu dominaciju, 74 posto posjeda lopte, 18 udaraca, 12 kornera, međutim nije uspio zatresti mrežu. Najbolju priliku za izjednačenje imao je Erling Haaland koji je u 45. minuti sa nekoliko metara promašio nemoguće.

Građani su uspjeli izjednačiti u 56. minuti jednako lijepim golom Phila Fodena koji je s ruba kaznenog prostora pogodio za 1:1.

Domaćin je nastavio pritiskati i Građani su potpuno zasluženo okrenuli rezultat u 81. minuti novim Fodenovim golom. Bila je to lijepa akcija kojom su De Bruyne, Alvarez i Foden izigrali Unitedovu obranu, a sjajni 23-godišnji veznjak pogodio za 2:1.

  • +19
Manchester City - Manchester United 3:1 Izvor: Profimedia / Autor: Mark Cosgrove / Zuma Press / Profimedia

Sve dvojbe oko pitanja pobjednika razriješene su u drugoj minuti sudačke nadoknade. Rodri je 'ukrao' loptu Sofyanu Amrabatu, uposlio Haalanda koji ovoga puta ne griješi.

Hrvatski reprezentativci Mateo Kovačić i Joško Gvardiol nisu nastupili za pobjednički sastav.

Koliko je momčad Pepa Guardiole bila dominantna protiv gradskog suparnika otkivaju brojke. City je tijekom utakmice imao 74 posto posjeda lopte, domaći igrači su uputili čak 27 udaraca, a United samo dva, imali su i 15 kornera, a suparnik dva.

U drugom nedjeljnom susretu Bournemouth je na gostovanju pobijedio Burnley sa 2:0 gurnuvši ga još bliže padu u niži rang natjecanja.

Golove za goste zabili su Justin Kluivert u 13. minuti, te Antoine Semenyo u 88. minuti.