UBOJSTVO IZ NEHAJA

Pistorius dočekao izricanje presude; hoće li dobiti uvjetnu kaznu?

13.10.2014 u 10:11

Bionic
Reading

U ponedjeljak, 13. listopada, kao što je bilo najavljeno, započelo je izricanje kazne južnoafričkom paraolimpijcu Oscaru Pistoriusu za ubojstvo iz nehaja djevojke Reeve Steenkamp

Podsjetimo, tragedija u kojoj je Pistorius ubio pištoljem svoju djevojku Reevu Steenkamp, pucajući kroz zatvorena vrata kupaonice misleći da se radi o provalniku, dogodilo se na Valentinovo 2013. godine.

Međutim, danas neće biti poznata kazna za trofejnog paraolimpijca, a prema prvim informacijama iz Pretorije, izricanje kazne očekuje se tek u četvrtak, 16. listopada.

Dok se čeka presuda, treba podsjetiti kako je prema južnoafričkom zakonu maksimalna kazna za ubojstvo iz nehaja 15 godina zatvora. No treba reći kako u sljedećih nekoliko dana obrana i optužba mogu predstaviti nove dokaze i svjedoke ako žele. Koliku će kaznu dobiti Pistorius, može se samo nagađati.

Tako je tijekom ponedjeljka na pitanja morala odgovarati i Pistoriusova osobna psihoterapeutkinja. Čak je i nekoliko puta - nakon nekoliko vrlo oštrih pitanja i uputa - ponovila kako ne razumije pitanje i nije znala što bi rekla. Prema izvješću nekih novinara s lica mjesta, zbunila se i činilo se kao da joj je bilo neugodno.

Postoji i opcija da Pistorius dobije samo uvjetnu kaznu zatvora, jer prije nije osuđivan te je njegov tim uspio dokazati kako je ubio djevojku iz nehaja. Naravno, ako bude uvjetno osuđen, vjerojatno će se obitelj tragično preminule djevojke Reeve Steenkamp žaliti.

Čini se da ovaj slučaj još neko vrijeme neće biti završen. Video izricanja presude i sve detalje možete pratiti na webu The Guardiana.