NOVO PROLJEĆE

Pet razloga zašto ponovo pratiti Bundesligu

18.01.2013 u 11:46

Bionic
Reading

Mandžukić u Bayernu, Perišić i Olić u Wolfsburgu, Badelj u HSV-u te Lakić koji je na pragu prelaska u Eintracht dovoljni su razlozi kako bismo bacili oko na Bundesligu, čiju novu polusezonu otvaraju Schalke i Hannover

Osim hrvatskih igrača, postoje i drugi razlozi zbog kojih je Bundesliga jedna od najatraktivnijih liga Europe, a za vas smo izdvojili pet najvažnijih.

Bitne uloge hrvatskih igrača

Uz povratak Nurija Sahina u redove Dortmunda, transfer Ivana Perišića u Wolfsburg bio je najvažnija transfer aktivnost Bundeslige ove zime. S obzirom na dosadašnju situaciju, hrvatski bi igrači trebali igrati značajnu ulogu u svojim klubovima: Mandžukić će se boriti s Gomezom za poziciju prvog napadača, Perišić se tijekom priprema nametnuo u Wolfsburgu, gdje poziciju u prvoj momčadi očekuje i Ivica Olić. Milan Badelj postao je nezamjenjiv u veznom redu HSV-a, a ukoliko bi Srđan Lakić dovršio već dogovoreni transfer u Eintracht, definitivno bi dobio priliku u momčadi koja drži četvrto mjesto na ljestvici.

Mandžukić je odmah postao Bayernova uzdanica



Europski uspjeh kao potvrda visoke kvalitete

Osim atraktivnosti same lige, ove su sezone njemački klubovi pokazali kako se mogu natjecati na najvišoj razini nogometa. Tri njemačka kluba u Ligi prvaka osvojila su redom prva mjesta u svojim grupama, a posebno treba naglasiti uspjeh dortmundske Borussije, koja je dograbila 14 bodova u 'grupi smrti' a madridskim Realom, Manchester Cityjem i Ajaxom. Osim Lige prvaka, sva su četiri njemačka kluba uspjela proći skupine Europske lige, pa su Nijemci jedina nacija koja će na proljeće nastupati u europskim natjecanjima sa sedam klubova.

Atraktivan nogomet i puno pogodaka

U posljednjih 20 sezona, u Bundesligi se postiže nešto više od 2,8 golova u prosjeku, čime su uvjerljivo najefikasnija od svih liga petice. Ove godine još su efikasniji, postigavši 444 gola u 153 utakmice, 2,9 u prosjeku. Osim velikog broja pogodaka, većina ekipa igra vrlo atraktivno i brzo, a malo koja će biti prije usmjerena razbijanju igre nego njezinoj kreaciji. Ako se tome pridoda količina mladih i vrlo talentiranih igrača, kakvi se mogu pronaći i po onim manje poznatim klubovima, onda se gotovo svaka utakmica može smatrati atraktivnim susretom.

Što vi mislite?

Na našem portalu Tribina.hr - interaktivnom web communityju – možete dati svoj osvrt na novu polusezonu Bundeslige

Nevjerojatna posjećenost i luda atmosfera na tribinama
Sa 45.116 gledatelja u prosjeku tijekom 2012. Bundesliga zauzima drugo mjesto na ljestvici svih svjetskih prvenstava, a bolji je samo američki NFL. Svaki je stadion na gotovo svakoj utakmici dupkom pun, a najbolju atmosferu nam je u nedavnom intervjuu opisao prvotimac Freiburga Mensur Mujdža, kada je opisao kako je igrati na stadionu dortmundske Borussije: 'Najbolja je atmosfera na Signal Iduna Parku. Kada se branimo ispod njihove navijačke tribine, u plućima mogu osjetiti vibracije koje dolaze s te strane. Ima puno stadiona gdje je odlična atmosfera, ali huk u Dortmundu je nevjerojatan.'

Neizvjesnost i ujednačena kvaliteta
Možda je Bayern već sada ostvario odlučujuću prednost, ali ne treba zaboraviti da su i prošle sezone imali vodstvo na pola sezone, koje su prokockali do kraja prvenstva. Iako prvim pratiteljima iz Leverkusena bježe čak devet bodova, velika se borba očekuje u gornjem dijelu tablice, gdje je treće mjesto samo šest bodova udaljeno od desetog. Nevjerojatna je konkurencija u Bundesligi, velika koncentracija kvalitete i svaka pobjeda ili poraz može biti presudan što se konačnog plasmana tiče. U svakom slučaju, ništa još nije riješeno.