NAJBOLJE U 2015. GODINI

Pet F1 utrka u kojima smo najviše uživali ove sezone!

07.12.2015 u 10:21

Bionic
Reading

Sezona elitnog automobilističkog natjecanja je završena, a neke utrke bile su atraktivnije i uzbudljivije od ostalih...

Iza nas je još jedna sezona potpune dominacije 'srebrnih strijela', no to ne znači da nismo imali prilike uživati u pojedinim sjajnim i uzbudljivim utrkama u 2015. godini.

Pretjecanja, sudari, preokreti i odlična atmosfera na tribinama. Izdvajamo pet F1 utrka u kojima smo najviše uživali:

1. Velika nagrada Bahraina

Po prvi put mogli smo uživati u atraktivnom iskrenju bolida koje je bilo posebno uočljivo na ovoj noćnoj utrci. Na vrhu su žestoku borbu vodili vozači Mercedesa i Ferrarija, a Vettel, Rosberg i Raikkonen izmjenjivali su pozicije. Hamiltonu je pripala pobjeda, Kimiju drugo mjesto u vjerojatno najboljoj utrci Finca ove sezone.

2. Velika nagrada Mađarske

Na Hungaroringu se događalo zbilja svašta. Vettel je na startu prešao Mercedese, Hamilton dvaput izletio, sudarili su se Ricciardo i Rosberg, Hülkenberg odletio u ogradu. Na kraju trijumf Ferrarija i dva vozača Red Bulla na postolju, Kvjat i Ricciardo.

3. Velika nagrada Rusije

Utrka u kojoj je Hamilton zadao ključan udarac Rosbergu, jer je Nijemac odustao zbog kvara. Iza leđa Britanca vidjeli smo sudar Hülkenberga i Ericssona, žestoko zabijanje Grosjeana u ogradu te šlag na torti: sudar Raikkonena i Bottasa u zadnjem krugu koji je odveo sjajnog Sergija Pereza na pobjedničko postolje.

4. Velika nagrada SAD-a

Kiša je vikend u Americi učinila iznimno uzbudljivim. Vozači Red Bulla iskoristili su kišne uvjete i sjajno započeli utrku, a Ricciardo je nakon borbe s Mercedesima prešao u uvjerljivo vodstvo. Ipak, kad se staza osušila 'srebrne strijele' došle su na svoje, a na postolje se probio i Vettel. Rosberg je napravio vozačku pogrešku i pustio Hamiltona ispred sebe i tako mu omogućio matematičku potvrdu naslova.

5. Velika nagrada Meksika

Krcate tribine i sjajna atmosfera nešto je što se u zadnje vrijeme rijetko viđa u Europi, ali na utrci u Meksiku navijači su oduševili. Na stazi je Rosberg zadržao Hamiltona i ostvario prvu od tri pobjede u nizu. Opet je iza leđa Mercedesa bilo brojnih borbi, a tijekom njih i novi sudar Raikkonena i Bottasa, revanš mlađeg Finca za ono u Rusiji


Konačni poredak vozača 2015.:

1. Lewis Hamilton (VBn) Mercedes 381
2. Nico Rosberg (Njem) Mercedes 322
3. Sebastian Vettel (Njem) Ferrari 278
4. Kimi Raikkonen (Fin) Ferrari 150
5. Valtteri Bottas (Fin) Williams 136
6. Felipe Massa (Bral) Williams 121
7. Daniil Kvyat (Rus) Red Bull 95
8. Daniel Ricciardo (Aus) Red Bull 92
9. Sergio Perez (Mek) Force India 78
10. Nico Huelkenberg (Njem) Force India 58

Poredak konstruktora 2015.:

1. Mercedes 703
2. Ferrari 428
3. Williams-Mercedes 257
4. RedBull - Renault 187
5. Force India - Mercedes 136
6. Lotus - Mercedes 78
7. Toro Rosso - Renault 67
8. Sauber - Ferrari 36
9. McLaren 27
10. Marussia - Ferrari 0

Sve sažetke F1 sezone 2015. pogledajte ovdje!