NA RUBU EGZISTENCIJE

Pešalov nema za život i prodaje medalje

18.04.2009 u 09:03

Bionic
Reading

Nikolaj Pešalov svojevremeno je bio sportski junak, dizač utega koji je Hrvatskoj donio dvije olimpijske medalje, zlato iz Sydneyja te broncu iz Atene. Nažalost, život mu se okrenuo te zbog neimaštine razmišlja o prodaji ovih odličja

Iako je Pešalov odlikovan i hrvatskim državnim priznanjem, ordenom Franje Bučara, on i njegova obitelj prolaze kroz pakao. Primanja gotovo da i nema, isto tako ni posla, pa u rodnoj Bugarskoj jedva spaja kraj s krajem.

'Zbog niza razloga Nikolaj se našao u teškoj životnoj situaciji i zadnje što mi je rekao jest da razmišlja o prodaji medalja koje je osvojio na Olimpijskim igrama samo kako bi preživio', rekao je za Jutarnji list Boško Čavka, izbornik dizačke reprezentacije i čovjek koji je među najzaslužnijima što se Pešlaov odlučio natjecati u hrvatskim bojama. 

Čavka je doveo Pešalova u Hrvatsku i to je u ono vrijeme bilo pun pogodak jer Bugarin je afirmirao dizanje utega na ovim prostorima te osvojio niz medalja za Hrvatsku, od kojih su najvrednija dva olimpijska odličja.

'Nikolaj razmišlja o tome da stavi medalje na internetsku prodaju ili da ih ponudi nekoj aukcijskoj kući. Molio sam ga da to ne čini jer to bi bilo grozno. Klub Bitumina nedavno mu je pomogao određenim novčanim sredstvima, pokušavamo ga zaposliti kao trenera, ali još smo daleko od trajnog rješenja', kaže Čavka.

Nažalost, Pešalov nije jedini sportaš kome sportski uspjesi nisu donijeli miran 'umirovljenički' život. Stoga je svojevremeno pokrenuta inicijativa da se osvajačima medalja s Olimpijskih igara osiguraju mirovine ili naknade. Prijedlog je bio mjesečni iznos od 10.000 kuna za zlato, oko 7.000 kuna za srebro te 4.000 kuna za sportaša koji je osvojio broncu. A kako to biva kod nas, na razmatranje prijedloga koji je već dugo u ladicama Vlade još se uvijek čeka.