IZBOR HOO-a

Perković i Kostelić najbolji sportaši Hrvatske

17.12.2013 u 22:06

Bionic
Reading

Sandra Perković i Ivica Kostelić proglašeni su za najbolje sportaše Hrvatske u 2013. godini u izboru Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO), a na svečanosti Velikog dana HOO-a u zagrebačkome hotelu Westin nagrade za najbolju momčad i ekipu dobili su hrvatska vaterpolska reprezentacija i hrvatska ženska karate reprezentacija

HOO je nagradu za najboljeg trenera u odlazećoj godini dodijelio Tončiju Antunoviću iz jedrenja i Nikolu Bralića iz veslanja, najbolji par, štafeta ili posada je veslački četverac na pariće Damir Martin, Valent Sinković Martin Sinković i David Šain, dok je posebno priznanje za najuspješnijeg promicatelja Hrvatske u svijetu pripalo rukometašu Domagoju Duvnjaku.

Najbolja diskašica svijeta Sandra Perković i lani je dobila HOO nagradu za najbolju sportašicu Hrvatske, a ove godine je osvojila naslov svjetske prvakinje u Moskvi hicem od 67.99 metara. Perković je u ovoj godini osvojila naslov mediteranske prvakinje, a ostala je neporažena u natjecanjima Dijamantne lige.

'Zahvaljujem se svojem treneru Edisu Elkaseviću, bez kojeg ovi uspjesi ne bi bili mogući, a malo mi je i teško jer on nije među laureatima. Ove sezone mi nije bilo lako nakon svega što se događalo lani, ali je sezona ispala skoro savršena', kazala je vrlo uzbuđena Sandra Perković

Ivica Kostelić je po četvrti puta nakon 2003., 2010. i 2011. osvojio HOO nagradu za najboljeg sportaša Hrvatske. Najbolji hrvatski skijaš osvojio je srebrnu medalju u superkombinaciji na Svjetskom prvenstvu u alpskom skijanju u austrijskom Schladmingu, uzeo je mali kristalni globus u superkombinaciji i treće mjesto u poretku slaloma u Svjetskom kupu. Nagradu je umjesto Ivice, koji se u Val Gardeni priprema za utrke Svjetskog kupa, primio predsjednik Hrvatskog skijaškog saveza Miho Glavić

Hrvatski vaterpolisti i četvrtu godinu zaredom osvajaju nagradu za najbolju hrvatsku momčad, a ove godine su uzeli broncu na Svjetskom prvenstvu i po prvi puta su postali mediteranski prvaci. Nagrada za najbolju ekipu osvojila je hrvatska ženska karate reprezentacija u sastavu Ana Marija Čelan Bujas, Ana Lenard, Azra Saleš i Ivona Tubić, koje su u Budimpešti osvojile naslov europskih prvakinja u borbama. Veslački četverac na pariće Damir Martin, Valent Sinković, Martin Sinković i David Šain u kolovozu je u Koreji po drugi puta osvojio naslov svjetskih prvaka, a za to iznimno dostignuće kao najbolji trener je nagrađen i njihov idejni vođa Nikola Bralić.

Bralić je tu nagradu podijelio s Tončijem Antunovićem Grajom, trenerom koji je Tinu Mihelić odveo do prvoga svjetkoga zlata za hrvatsko žensko jedrenje. Najuspješniji promicatelj Hrvatske u 2013. godini je Domagoj Duvnjak, koji je nedavno od magazina Handball-Planet proglašen za najboljega rukometaša svijeta, Trofej Međunarodnog olimpijskog odbora za zasluge u promicanje sporta pripao je posthumno povjesničaru sporta Zdenku Jajčeviću, a nagrada HOO-a za fair-play otišla je mladim splitskim sportašima Vedranu Bakaču i Hani Dragojević.

Stolnotenisač Bakrač je na turniru u Budimpešti priznao poen protivnicima koji suci nisu vidjeli, a za ovu nagradu su ga predložili upravo Mađari, dok je jedriličarka Dragojević na regati u Opatiji, iako je u tom trenutku bila među vodećima, hrabro skočila u hladno more i spasila svog kolegu od utapljanja.

Već tradicionalno, HOO je dodijelio i nagrade 'Matija Ljubek' za životno djelo, a one su pripale legendarnom nogometašu Zdenku Kobeščaku iz Zagreba, Vinkovčaninu Josipu Petrinoviću, Ivo Goranu Munivrani iz Splita, Hrvatskom vaterpolskom savezu i Plivačkom klubu Faros iz Starog Grada.

'Čestitam sportašima na svemu što su učinili ove godine, koja nije olimpijska, ali nas je svejedno učinila ponosnima. O tome svjedoče i nominacije s ukupno 36 sportaša, jedanaest ekipa, 16 trenera iz 26 sportova, a to je i pokazatelj raznolikosti naše olimpijske obitelji. Kod nas nema velikih i malih sportova, postoje samo dobri, izvrsni i najbolji', kazao je u svom pozdravnom govoru predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša

U 2013. godini hrvatski sportaši su u svim uzrastima osvojili čak 331 medalju na međunarodnim natjecanjima, od čega 104 zlatnih,l11 srebrnih i 116 brončanih.