pola stoljeća crne serije

Ovo su utakmice koje pravi navijači Dinama žele zaboraviti; opreza nikad dosta!

06.11.2018 u 12:08

Bionic
Reading

U četvrtak 8. studenoga nogometaši zagrebačkog Dinama pred rasprodanim stadionom u Maksimiru igraju u 4. kolu Europske lige protiv Spartaka iz Trnave (Arenasport 3, 21.00) povijesnu utakmicu, kakva se čeka gotovo pola stoljeća

Iako je već prvog dana prodaje ulaznica bilo jasno kako će u rekordnom vremenu sve ulaznice planuti, svakako treba podsjetiti da će cijela sjeverna tribina biti zatvorena zbog Uefine kazne.

No sudeći po redovima za ulaznice, svi pravi navijači ovakvu povijesnu utakmicu, kojom Dinamo nakon daleke sezone 1969./70. opet može osigurati 'proljeće u Europi', nikako ne žele propustiti.

Uživajte u omiljenom sportskom sadržaju u HD kvaliteti slike na MAXtv-u. Aktivirajte sportski paket ili saznajte više informacija o MAXtv-u.

Podsjetimo, Dinamo je svoje posljednje europske utakmice 'u proljeće' odigrao 1970. godine, kada je u tadašnjem Kupu kupova dva puta poražen od Schalkea iz Gelsenkirchena (1:3 u Zagrebu te 1:0 u Njemačkoj).

Tko još pamti generaciju Dinama koja je zadnji put igrala proljeće u Europi? Pamte je samo povjesničari i jako, jako stari navijači. Tada je udarnih 11 Dinama bilo: Dautbegović – Cvek, Gračanin, Belin, Ramljak, Blašković, Čerček, Miljković, Novak, Gucmirtl, Rora.

Međutim treba naglasiti kako Dinamo nakon tri pobjede u prva tri kola Europske lige i maksimalnih devet bodova još nije matematički osigurao prolaz među prva dva kluba koji idu dalje i koji će prezimiti u Europi. No u slučaju jednog osvojenog boda protiv Spartaka, koji je Dinamo prošlog četvrtka pobijedio u gostima 2:1, ova će generacija i matematički osigurati prolaz. Ipak, opreza nikad dosta i upravo na to je upozoravao trener Nenad Bjelica.

Ako se opet ne dogodi totalno pomračenje, ako Dinamo opet ne padne u tzv. crnu rupu, ova generacija predvođena Olmom, Gavranovićem, Ademijem, Hajrovićem i ostalima ima priliku nakon punih 49 godina zaigrati u proljeće u Europi. Gotovo pola stoljeća navijači Dinama čekaju taj trenutak…

Bolni porazi koji su ostavili traga

Međutim dok ova generacija Dinama ne osigura prolaz dalje, prisjetili smo se najbolnijih poraza i trenutaka kada je nekoliko generacija bilo korak do 'proljeća u Europi', ali se svaki puta dogodilo – pomračenje.

Koji je od dolje spomenutih poraza najteže pao navijačima, teško je reći, ali neki od njih ostavili su traga, ostavili su duboke ožiljke. Krenimo redom:

Legendarna generacija Dinama, koja je posljednja dočekala proljeće u Europi, ispala je u zimu u sezoni 1970./71. od nizozemskog Twentea i tako je propuštena prilika da prezimi dva puta u nizu. No tada nitko nije mogao sanjati kako će crna serija trajati gotovo pola stoljeća.

U sezoni 1997./98. sjajna generacija Dinama s Draženom Ladićem na golu ispala je u kvalifikacijama za Ligu prvaka od Newcastlea, da bi nakon toga u trećem kolu tadašnjeg Kupa Uefa ispala od madridskog Atletica, iako će i danas mnogi spomenuti kako je u utakmici na Maksimiru (1:1) Dinamo pregazio suparnika. Ali nisu imali sreće. U uzvratu je Dinamo poražen 1:0.

U novijoj eri Lige prvaka Dinamo je u nekoliko navrata bio jako blizu prolaska dalje, a svakako je generacija koju je vodio Velimir Zajec bila korak do povijesti. U posljednjoj utakmici na Maksimiru po polarnoj hladnoći Dinamu je trebala pobjeda protiv grčkog Olympiacosa, ali je na koncu završilo 1:1.

Godinu kasnije u sezoni 1999./00. tadašnja Croatia je u Ligi prvaka imala priliku pobjedom na gostovanju protiv Marseillea kao trećeplasirana momčad u svojoj skupini igrati u proljeće u Kupu Uefa. No iako su odigrali vrhunsku utakmicu, na koncu im 2:2 nije bilo dovoljno iako su do 89. minute, kada je Kaba Diawara izjednačio, bili korak do povijesti. Opet totalni šok!

Visoko na listi bolnih i teških poraza nalazi se i utakmica na Maksimiru protiv nizozemskog Heerenveena 2004. godine. Nakon odličnih utakmica u skupini s Benficom, Stuttgartom i Beverenom za prolaz i europsko proljeće bila je potrebna pobjeda protiv Heerenveena. Sve je izgledalo savršeno nakon vodstva Dinama od 2:0, ali se opet dogodilo pomračenje. Huntelaar je s dva gola u završnici utakmice šokirao igrače Dinama. Podsjetimo, Nizozemci su izjednačili u 89. minuti iz jedanaesterca koji je izazvao burne proteste glavnog čovjeka Zdravka Mamića, bijesnog na glavnog suca.

'Uništio nas je ovaj austrijski zločinac. Pokrao nas je pred svima', u suzama je govorio Mamić.

U sezoni 2010./11. Dinamo je vodio karizmatični trener Vahid Halilhodžić i činilo se kako će ta generacija, predvođena Brazilcem Sammirom, sigurno dočekati proljeće u Europi. Sve je izgledalo savršeno do posljednjeg kola u skupini na Maksimiru, kada je sve bilo spremno za slavlje i povijesni prolaz, no grčki PAOK slavio je 0:1. Šok i trauma koju su tada pretrpjeli navijači teško je riječima opisati. Totalno pomračenje!

U novije doba svakako se treba prisjetiti sezone 2015./16., kada je Dinamo, nakon što je u prvom kolu pao veliki Arsenal na Maksimiru, bio nadomak trećeg mjesta u skupini Lige prvaka. No nakon dva nesretna poraza od grčkog Olympiacosa propuštena je još jedna sjajna prilika.

Sve utakmice UEFA Europske lige, uključujući svih šest utakmica Dinama po skupinama, ekskluzivno možete gledati na MAXtv-u (Arenasport). Više informacija OVDJE.

  • +5
Europska liga - 3. kolo, Spartak Trnava - Dinamo Zagreb, 2018./19. Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX