SKANDAL

Ovo je zaista previše; nova sramota trese svijet atletike

07.04.2017 u 16:08

Bionic
Reading

Jemima Sumgong, prva Kenijka koja je postala olimpijska pobjednica u maratonu prošle godine u Rio de Janieru, bila je pozitivna na EPO na dopinškom testiranju provedenom izvan natjecanja

Ovu sramotnu informaciju za svijet atletike, koji je već imao previše dopinških i korupcijskih afera, objavila je u petak Međunarodna atletska federacija (IAAF).

'IAAF potvrđuje da je održana antidopinška kontrola na kojoj je Jemima Jelagat Sumgong (32) iz Kenije bila pozitivna. Atletičarka je bila pozitivna na EPO nakon nenajavljene kontrole koju je IAAF proveo u Keniji', prenio je BBC izjavu iz IAAF-a. 

U Riju je Sumgong pobijedila tadašnju svjetsku prvakinju u maratonu Etiopljanku Mare Dibaba postavši tako prva Kenijka koja je osvojila olimpijsko zlato u toj disciplini. 

Jemima Sumgong

Prije nego je objavljeno da je bila pozitivna na doping planirala je nastupiti na maratonu u Londonu 23. travnja.

Ukoliko će i B nalaz biti pozitivan Sumgong će biti suspendirana na četiri godine, a zlato će pripasti drugoplasiranoj s Igara Eunice Kirwai iz Bahraina, srebro ide za Mare Dibabu (Etiopija) koja je bila trećeplasirana, a bronca za četvrtu iz Rija Tirfi Tsegaye (Etiopija).