ARGENTINSKO GROTLO

Ovo je u Hrvatskoj protupravno. Treba li to mijenjati?

04.12.2014 u 07:04

Bionic
Reading

Prošlo je pet dana, ali još se nisu slegli dojmovi s ulaska na teren igrača u argentinskom Superclasicu. Riverovi navijači dočekali su svoje ljubimce i ljute rivale onako kako samo Argentinci mogu

River je nedavno dočekao Bocu u argentinskom Superclasicu i svladao ju s 1:0. Buenos Aires je navikao na najveće navijačke spektakle, a bogata riznica dobila je novo izdanje u vidu 'hinchade' koju su pripremili domaćini na stadionu Monumental. Prilikom ulaska igrača na teren krcati stadion eksplodirao je od energije. Razvilo se nekoliko koreografija, krenula je pjesma sa svih strana stadiona, upaljene su baklje, ljudi su skakali, a čak je i izvan stadion priređen simultani vatromet. Nije bilo šanse da netko u gradu ne zna da se tada igrao derbi.

U Hrvatskoj bi takvo što bilo proglašeno protupravnim i bilo drastično kažnjeno. Jednostavno je protivno zakonu i policija će uvijek kao slijepa provoditi naređenja. Za to je plaćena. Kakva su naređenja, takva su i postupanja... U argentinskom primjeru, koji je tamo gotovo pa standard, može se primijetiti da baklje ne lete u teren, i da nema panike zbog uporabe pirotehnike. Ako se pirotehnikom rukuje stručno i pametno ona postaje sasvim bezopasan okidač za glasnije navijanje. U Hrvatskoj je barem tako nekada bilo.


Kada navijači nisu 'u sukobu' nego energiju ulažu u korist onoga za čime putuju - bakljade postaju lijep ugođaj. Još kada mu se, što su u Rijeci već znali činiti, doda i efekt vatrometa izvan stadiona može Vam biti jasno da će ti igrači odigrati na svom maksimumu i da cijela utakmica ima bolju šansu postati spektaklom. Navijačka energija često je podcijenjeni faktor u praćenju nogometa, ali u 'mirnodopskom' razdoblju predivan je dodatak nogometnoj predstavi. A za dosegnuti tu razinu potrebno je mijenjati puno toga. Prvo zakone (Uefa zna prepoznati dobru od loše bakljade, uostalom baklje su prvenstveno zabranjene da se ne ometaju TV prijenosi), pa mentalitet huligana i navijača. U Hrvatskoj situacija na tribinama po svakom kriteriju tone, i nekada je tužno gledati kako je 'vani' bolje.

Sigurnosna situacija po pitanju nogometnih navijača nikada neće biti idealna jer nije nigdje u Europi. Osim u Vatikanu iz očitih razloga. Ali u Hrvatskoj može i mora biti bolja.