BAYERN JE BLIZU

Ove su momčadi najviše dominirale u jednoj sezoni!

01.06.2013 u 07:00

Bionic
Reading

Kada će u subotu, 1. lipnja, istrčati na teren u Berlinu protiv Stuttgarta u finalu Njemačkog kupa, igrači Bayerna imati će priliku postati tek sedma europska momčad koja je u jednoj sezoni postigla veliko trostruko slavlje

Iako se tri titule mogu osvojiti u nogometu na različit način, pravo trostruko slavlje (kako Englezi kažu 'treble') ono je kada se u jednoj sezoni osvoji titula europskog i nacionalnog prvaka, te nacionalni kup. Dosad je u povijesti europskog nogometa to uspjelo šest ekipa, koje su tako odradili sezonu potpune dominacije. Predstavljamo ih redom…

Celtic, 1966/67.
Pod vodstvom legendarnog trenera Jocka Steina, Celtic je predvođen isključivo igračima iz Glasgowa ili njegove okolice, u Lisabonu šokirao Inter 2:1 u finalu Kupa prvaka. Tako su postali prva europska momčad koja je u jednoj sezoni osvojila tri glavne titule, a njima su dodali i Liga kupa te Kup Galsgowa. Ipak, slijedeće su godine poraženi u finalu Interkontinentalnog kupa od argentinskog Racinga.

Ajax 1971/72.
Nakon što je Rinus Michels otišao put Barcelone, Ajax je nastavio igrati na temelju njegove nogometne filozofije totalnog nogometa, pa trener Stefan Kovacs nije imao težak zadatak nego samo održati postojeće stanje. Kako je igračima dopuštao više slobode u igri, smatra se da je upravo ovo bila sezone u kojoj je slavna Ajaxova generacija predvođena Cruijffom, Haanom i Neeskensom odigrala svoj najbolji nogomet okrunjen pobjedom 2:0 u europskom finalu protiv Intera.

PSV Eindhoven 1987/88.
Iako su potpuno dominirali u Eredivisie kada su u samo 34 utakmice postigli ogromnih 117 pogodaka, u Kupu prvaka su došli do titule odigravši posljednjih pet utakmica neriješeno. Generacija predvođena Koemanom, Geretsom i Lerbyjem, izbacila je i Bordeaux i Real Madrid s remijem 1:1 u gostima te 0:0 kod kuće, a s tim su rezultatom došli i do pobjede u finalu, kada su boljim izvođenjem jedanaesteraca nadjačali Benficu.

Manchester United 1998/99.

Kako je već bilo uobičajeno u eri Fergusona, United je sve pobjede sačuvao za infarktne završnice. U prvenstvu su do naslova stigli u posljednjem kolu, kada su došli do pobjede iako su gubili kod Tottenhama, a pritom je Arsenal poražen kod Leedsa. U FA kupu su u polufinalu savladali Topnike u produžetku iako su imali igrača manje, a tko se ne bi sjećao legendarne pobjede na Camp Nou pogocima Sheringhama i Solskjaera u posljednji minutama protiv Bayerna.

Barcelona 2008/09.
U prvoj sezoni na kormilu Barcelone, Guardiola je odmah povukao radikalne poteze i riješio se usluga Ronaldinha i Deca. Iako je u prvenstvu u početne dvije utakmice došao samo do jednog boda, na kraju je proslavio najbolju sezonu u povijesti kluba. Messi, Xavi i Iniesta odveli su Blaugranu do povijesnog uspjeha; pobjede protiv Bilbaa u finalu kupa, prvenstvo osigurano velikom 6:2 pobjedom protiv madridskog Reala te pobjeda 2:0 protiv Manchestera u finalu Lige prvaka.



Inter 2009/10.

Tek po uspjehu Barcelone, momčad koja ih je izbacila u polufinalu, milanski Inter, uspjela ga je ponoviti. U prvenstvu im je bilo ponešto lakše, kako su se i dalje oporavljali Juventus i Milan, ali u Ligi prvaka su prvo morali proći moćni Chelsea, da bi kasnije nadjačali i Katalonce. S dva pogotka Diega Milita pao je i Bayern u europskom finalu, kasnije i Roma u finalu kupa, a Mourinho se pridružio Hitzfeldu i Happelu kao osvajač europske titule s dva različita kluba.