BRAWN PRIZNAO

Otkriveno tko je krivac za Mercedesov debakl u 2012.

02.01.2013 u 09:56

Bionic
Reading

Ross Brawn priznaje da su problemi s odjelom aerodinamike u Mercedesu, kao i promašena rješenja u zračnom tunelu krivi za debakl ekipe u drugom dijelu prošle sezone.

Njemačko-britanska ekipa ušla je u 2012. godinu s konkurentnim bolidom koji je donio Nici Rosbergu prvu pobjedu u povijesti momčadi na Velikoj nagradi Kine, te najbolja vremena u kvalifikacijama Rosbergu u Kini te Schumacheru u Monaku. No, nakon Monte Carla vozači Mercedesa sve su se više i više mučili, da bi u drugom dijelu sezone nerijetko završavali izvan osvajača bodova.

Mercedes je u konačnici osvojio tek peto mjesto u poretku konstruktora, što mu je najgori plasman od kupovine Brawn GP-a. Također su i njegovi vozači ostvarili svoj najgori ukupni plasman : Rosberg je bio tek deveti, Schumacher 13. Šef momčadi vjeruje da je problem bio u aero odjelu, u kojem su odlučili postaviti novog čelnog čovjeka, a nisu im se isplatili ni eksperimenti u zračnom tunelu s kojima su pokušali poboljšati DRS i ispušni sustav, kao i potrošnju guma.

'Donijeli smo odluku promijeniti strukturu u našem aero odjelu. Trebali smo čekati novog šefa Mikea Elliota da nam se pridruži jer je morao još odraditi obveze s Lotusom i tu je nastala rupa koju nismo dobro popunili,' priznao je Ross Brawn pa dodao:

'Uz to, još smo radili tranziciju s modela 50 posto na model 60 u zračnom tunelu, jer smo vjerovali da ćemo tada imati reprezentativniji uvid u gume. Bilo je tu i drugih stvari u aero dijelu bolida. Sve je to imalo utjecaj.'

Sljedeće sezone za Mercedes će voziti Lewis Hamilton. Ekipa će mu morati pružiti bolji bolid od prošlogodišnjeg.

234657,234276,234050,233780