SVE U JEDNOM

Oscar za glupost ide… Reneu Higuiti

11.06.2010 u 07:40

Bionic
Reading

Idol, tehničar, agresivac, humanist, mafijaški jatak i rijetko viđeni gafer među vratnicama. Sve je to kolumbijski vratar Rene Higuita, možda najveći osobenjak kojeg su nogometna svjetska prvenstva imala čast ugostiti

Higuita je rođen prije 43 godine u kolumbijskom Medelinu, a karijeru je počeo u Millionariusu iz Bogote. Za reprezentaciju je debitirao sa samo 21 godinom, a tijekom karijere je upisao 68 nastupa i čak osam postignutih golova. Ukupno je 38 puta pogodio mrežu svojih suparnika, što ga čini četvrtim najefikasnijim vratarom u povijesti.

Jedini nastup na SP-u imao je 1990. godine, kada je Kolumbiju izravno koštao i ispadanja. Jedan od njegovih karakterističnih suludih solo prodora osujetio je Roger Milla koji mu je uzeo loptu i zabio za prolazak svog Kameruna. Bila je to vjerojatno najveća glupost u povijesti SP-a. Trebao se vratiti i u SAD četiri godine kasnije, ali imao je pametnijeg posla.

Godine 1993. je, naime, sudjelovao u otmici koja je uključivala suparničke klanove kolumbijskih narkokartela. Bio je samo čovjek za vezu, ali je zaradio zatvorsku kaznu. 'Ja sam nogometaš, ne poznajem ja zakon o otmici', bio je prilično šepav pokušaj obrane pred sudom. Nije mu prošlo i vrijeme provedeno u ćeliji onemogućilo mu je novi nastup.

Dvije godine kasnije je izumio 'scorpion kick', obranu u kojoj vratar izvodeći salto unaprijed loptu brani petom. Napravio je to na Wembleyju zaustavivši šut Jamieja Redknappa i njegov biser ušao je među 100 najvećih trenutaka sportske povijesti.

Umirovio se prošloga mjeseca u dresu Deportivo Perreire i najavio dvije ambicije: postati politički aktivan i jednom preuzeti vođenje kolumbijske reprezentacije.

Ipak, smatrati da je riječ o prilično suludom primitivcu, ne bi bio sasvim točan dojam. Tijekom dana najveće slave Higuita se vozao mračnim ulicama Bogote, kada je čuo zapomaganja žene koju su pokušavali silovati. Nesretnica je kasnije pričala da je golman poput metka istrčao iz auta te sam 'poslagao' napadače i natjerao ih u bijeg. Bio je i ostat će jedan od najpopularnijih ljudi Kolumbije, takvi kao on iznimno se rijetko rađaju.

Ponekad se obrukate...
... a ponekad vam plješće cijeli svijet