BRAVO MALI KOCKASTI

Oremuš, Kramarić i Ljubičić sredili Srbe

13.10.2009 u 19:17

Bionic
Reading

Nogometaši Dražena Ladića odigrali su izvrsnu utakmicu u Varaždinu i posve zasluženo pobijedili favorizirane Srbe sa 3:1

Pribojavali smo se varaždinske utakmice mladih reprezentacija Hrvatske i Srbije, no nakon sraza možemo biti i više nego zadovoljni. Srpska U-21 reprezentacija jedna je od najjačih na Starom kontinentu, no u Varaždinu nije imala šanse. Hrvatska je u kvalifikacijama za Euro 2011. odigrala izvrsno i pobijedila sa 3:1.

Dražen Ladić je 10 dana uvjeravao sve oko sebe da ima momčad koja može dobiti mlade Srbe, no malo tko mu je vjerovao. Onaj startni domaći poraz od Ciprana očito je još u sjećanju svima, pa otuda i pomanjkanje vjere u njegove riječi. No nakon susreta sa Srbijom puno toga bi se moglo i moralo promijeniti u percepciji naše mlade reprezentacije.

Utakmica je započela intoniranjem himni i to ne bi bilo ništa dramatično da se organizatori nekim čudom nisu dosjetili dati onim klincima koji drže zastave na travnjaku znatno veću srpsku zastavu od trobojnice Lijepe Naše, što je itekako iritiralo domaće navijače. Još luđe od toga je da je zastava gotovo identične veličine ubrzo nakon početka susreta gorjela u gledalištu. Ne tvrdimo da je to ista zastava, no sličnost je prilična!

Prvi pogodak u mreži Danilovića bio je eurogol Oremuša. Mladi igrač Hajduka s loptom je stigao do ruba kaznenog prostora i odapeo kao iz topa. Lopta je preletjela srpskog golmana, udarila u gredu i odbila se u mrežu. Bila je to tek kruna vrlo dobre igre mladih kockastih koji su 'strašnu' Srbiju u prvom dijelu susreta posve nadigrali.

U 69. minuti Tomić je smanjio na 1:2, a pogodak proslavio onim poznatim srpskim mitraljiranjem gledališta. Takvu degutantnu proslavu gola Uefa bi konačno morala kazniti! Ali - i HNS bi morao konačno reagirati

U drugom dijelu slična slika. Hrvatska je igrala dobro, bez puno pogrešaka i u 52. minuti Kramarić je iskoristio polukontru i nakon lijepe asistencije Oremuša i pospremio loptu u mrežu za 2:0. Nažalost, samo 15-ak minuta kasnije gosti su smanjili preko Tomića, a da bi stvar bila gora, Oremuš je u 75. minuti neoprezno startao na Ljajiću i zaradio drugi žuti karton.

I onda, u 82. minuti, rješenje utakmice! Krešo Ljubičić dobio je u srpskom kaznenom prostoru jednu dobru loptu od Jozinovića, pogledao kako je postavljen Danilović i laganim, ali izuzetno preciznim udarcem pogodio lijevi kut srpskog gola. Sa 10 igrača Hrvatska je zabila pogodak i stigla do jako vrijedne pobjede. Nakon posljednjeg sučevog zvižduka, više od 4.500 navijača na varaždinskim tribinama ovacijama je ispratilo Dražena Ladića i njegove igrače.

Inače, u medijima se ranijih dana dosta govorilo o vrijednosti srpske reprezentacije, no rijetko se moglo pročitati o konkretnim stvarima. Dakle, Miralem Sulejmani igrač je Ajaxa i vrijedi čak 8,5 milijuna eura, 18-godišnji Adem Ljajić još je u Partizanu, no kupio ga je Manchester United i još godinu dana ostavio u Beogradu. Spomenimo i Nemanju Matića koji je član Chelseaja, Aleksandra Ignjatovića koji igra za Feyenoord te Ivana Radovanovića, nogometaša Atalante.

Za kraj i konkretne brojke: vrijednost mladih srpskih igrača koji su igrali u Varaždinu je nevjerojatnih 33,2 milijuna eura, dok Badelj, Kramarić, Lovren, Vida, Oremuš, Kelava i ostatak društva vrijede gotovo upola manje (oko 19 milijuna eura). Da se, recimo, Nikola Kalinić udostojao odazvati Ladićevom pozivu, tad bi i ta razlika u vrijednosti ipak bila malo manja.

HRVATSKA - SRBIJA 3:1 (1:0)

VARAŽDIN, Stadion NK Varteksa, gledatelja 4.500; Sudac: Manuel Gräfe ( Njemačka)

Strijelci: 1:0 Oremuš (32), 2:0 Kramarić (52) 2:1 Tomić (69) 3:1 Ljubičić (83)

Hrvatska: Kelava, Tomečak, Maloča, Barbarić, Jozinović, Oremuš, Jajalo (od 71. Ljubičić), Badelj, Školnik, Kramarić (od 83. Tepurić), Perišić (od 79. Vida)

Srbija: Danilović, Stevanović, Jovanović, Milanović, Gulan, Tomić, Fejsa, Bosančić (od 53. Ljajić), Matić, (od 62. Tadić), Perović (od 46. Aleksić), Sulejmani