ŠUKER UMJESTO RADIĆA

Ono što nije uspjela 'Generacija Barcelona '92+' uspio je Nikša Prkačin!

Bionic
Reading

Bivši sudac Danko Radić vodio je kao predsjednik Hrvatski košarkaški savez od 2004. i usprkos pokušajima 'Generacije Barcelona '92+', nitko ga nije uspio uzdrmati. Sve dok stvari u svoje ruke nije preuzeo bivši reprezentativac Nikša Prkačin koji je pokrenuo inicijativu da se prikupi dovoljno glasova kako bi na čelo HKS-a ponovno zasjeo Ivan Šuker

Podsjetimo, Ivan Šuker od 2002. do 2004. već je vodio HKS, ali je ipak u javnosti poznatiji kao saborski zastupnik HDZ-a te bivši ministar financija. Što se točno krije iza ovog izbora, pokazat će vrijeme ili u prijevodu hoće li Ivan Šuker u svom novom mandatu ostati na čelu HKS-a duže od dvije godine? Ako primjerice HDZ pobijedi na predstojećim izborima, mnogi Šukera vide kao novog ministra financija, a u tom slučaju svakako će biti zanimljivo tko bi ga mogao naslijediti. Neki su mišljenja kako se za to mjesto priprema upravo vođa akcije 'skidanja Radića' Nikša Prkačin, drugi kako bi idealan za to mjesto bio Jasmin Repeša, odnedavno novi trener talijanskog Armani Jeansa iz Milana.

Međutim, ovaj Izborni Sabor HKS-a ipak je pokazao kako je vrijeme Danka Radića, kontroverznog suca i navodno još kontroverznijeg poslovnog čovjeka (u rodnom Šibeniku ima veliki biznis s apartmanima…), prošlo svršeno vrijeme. Stoga je jasno kako je inicijativa koju je pokrenuo bivši dugogodišnji kapetan hrvatske reprezentacije Nikša Prkačin imala samo jedan cilj – skinuti s mjesta predsjednika Radića. Dakle, ono što nije uspjela 'Generacija Barcelona '92+' na čelu s Perom Skansijem, Dankom Cvjetićaninom, Veljkom Mršićem i drugima uspio je Nikša Prkačin!

'Moj protukandidat ima sve reference za ovu dužnost. Ja sam ionako jedva izdržao zbog zdravlja. Odustajem', riječi su kojima se Radić oprostio od hrvatske košarke na Izbornom Saboru i prije samog glasanja.

Ivan Šuker, novi predsjednik HKS-a, sa smiješkom na licu je kazao: 'Danas je prije svega pobijedila košarka. Drago mi je što se ovako završilo ne zato što sam ja pobijedio nego zato što je pobijedio zdrav razum, a to je najbolje za košarku', kazao je Šuker usput zahvalivši se na podršci i Prkačinu koji je 's njim bio od početka priče.'

Te riječi dovoljno govore. Bilo je vrijeme da se nešto promijeni i da se stane na kraj moćnoj sudačkoj mašineriji koja je posljednjih 11 godina vodila Hrvatski košarkaški savez.

Ne bi bilo fer govoriti kako ništa nije valjalo u tih 11 godina. Isto tako kada bismo redom nabrajati sve propuste koje su napravili, popis bi zaista bio dugačak. Od sumnjivih izbora anonimnih trenera za izbornike mlađih selekcija Hrvatske, preko Amerikanke Shavonte Zellous koja zbog kašnjenja oko procedure za dobivanje hrvatskog državljanstva nije otputovala na Eurobasket pa do najnovijeg 'slučaja Dragan Bender' koji na Svjetskom prvenstvu U19 u Grčkoj nije smio igrati za Hrvatsku jer nije pristao nositi tenisice brenda Jordan s kojima je ugovor o sponzorstvu potpisao HKS…


Dakle, Šukera već prvog dana nakon preuzimanja vlasti u HKS-u čeka jako puno posla. Prvo mora riješiti spomenuti 'slučaj Dragan Bender', a nakon toga čeka ga akcija Eurobasket kako bi tijekom prve faze natjecanja, od kojih se jedna od grupa igra u Zagrebu, sve prošlo savršeno.

Naravno, nakon toga Eurobasketa opet neće biti sto posto sigurno hoće li Velimir Perasović, po mišljenju mnogih trenutačno naš najbolji trener, ostati izbornik Hrvatske jer je nedavno potpisao ugovor za španjolsku Caju Laboral. Poznato je kako treneri koji rade u španjolskoj ACB ligi ne mogu biti izbornici, a upravo zbog toga je Perasović potpisao ugovor po sistemu 1+1 što u prijevodu znači kako će ostati na klupi Hrvatske ako se napravi zapažen rezultat na Eurobasketu.

Naravno, zanimljivo će biti pratiti i status glavnog tajnika HKS-a Željka Drakšića kojem je nedavno produljen mandat na nove četiri godine, ali je već na Izbornom Saboru HKS-a dobio po prstima od Šukera zbog 'slučaja Dragan Bender'.

'Rekao sam glavnom tajniku da se odmah mora riješiti problem s Benderom jer nije smijelo doći do toga. Zašto se to dogodilo treba ostaviti sa strane, no problem treba riješiti', kazao je Šuker.

Za one koji površno prate košarkaška zbivanja Dragan Bender je 212 cm visoki košarkaš Maccabija iz Tel Aviva koji će u studenom napuniti 18 godina. S obzirom na to da ima privatni ugovor s Adidasom te se o njemu govori kao o zvijezdi sljedećeg NBA drafta (prognoziraju mu mjesto među prvih pet!) jasno je koliko je velik udarac za europsku i hrvatsku košarku što zbog nečijeg propusta Bender ne igra na Svjetskom prvenstvu U19 u Grčkoj.

Još na pripremnom turniru u Dubrovniku, koji je potpisnik ovih redova pratio uživo, mnogi od nas mogli su se uvjeriti kakav je potencijal Bender. Stilom igre neodoljivo podsjeća na Tonija Kukoča, a specijalnost su mu silovita zakucavanja u stolu Blake Griffina. Sve je bolji u šutu za tri poena i kada se sve stavi na vagu, nije teško zaključiti kako je u svom godištu jedan od najvećih svjetskih potencijala. Stoga je jasno kako je 'slučaj Dragan Bender' bila kap koja je prelila čašu.