SPORTAŠI U SABORU

Oni su sa sportskih borilišta stigli u Sabor; evo s kakvim uspjehom

08.09.2016 u 10:00

Bionic
Reading

Uspješni sportaši i sportašice političkim su strankama služili za što lakše osvajanje glasova, a oni koji su se probili do zastupničkih mjesta u Saboru nisu uspjeli ostaviti zapaženiji trag. Većina ih se u svom mandatu sa saborske govornice nije ni obratila zastupnicima

Predizborna je kampanja u samom finišu, a i na ovim će se izborima za Hrvatski sabor na stranačkim listama osvanuti imena aktivnih ili bivših sportaša i sportašica. Od osamostaljenja Hrvatske zvučna su sportska imena služila političkim strankama za osvajanje glasova. Iskorištavale su stranke, prije svih one vodeće poput HDZ-a i SDP-a, njihovu popularnost, a neki su se i probili do saborskih klupa.

Najviše saborskih zastupnika iz sportskih redova imao je HDZ. Prvi je to bio naš proslavljeni boksač Damir Škaro, osvajač olimpijske bronce u Seulu 1988. On je bio u 3. sazivu Sabora od 1995. do 2000. godine, a svojedobno se u razgovoru za tportal prisjetio svog političkog angažmana:

'Do toga je došlo zahvaljujući tadašnjem predsjedniku Franji Tuđmanu koji je uvijek valorizirao uspjehe hrvatskih sportaša te potpisima kolega sportaša. Postao sam prvi vrhunski sportaš u Saboru i ponosan sam na to. Tuđman je početkom 90-ih često znao reći kako su moj veliki prijatelj Dražen Petrović - koji nije propustio nijedan moj meč na OI-ju - te Goran Ivanišević i Davor Šuker od sportaša najviše napravili za promociju Hrvatske. Ja sam imao dovoljno samopouzdanja da svima pokažem kako u Saboru ima mjesta za vrhunske sportaše.'

Škaro je tada odlučio razbiti famu o nedovoljno školovanim sportašima te je magistrirao i doktorirao ekonomiju.

'Kao diplomirani ekonomist bio sam na udaru kritika od kolega u Saboru jer su se čudili kako jedan bivši boksač, iz sporta koji je službeno proglašen najtežim, može diplomirati. Tada je u meni proradio inat i upisao sam postdiplomski studij, nakon što sam magistrirao, na koncu sam i doktorirao', zaključio je Škaro.

Červar: Želio sam raditi na Zakonu o sportu, ali...

Praksu sjedenja u saborskim klupama potom su kao zastupnici HDZ-a, više ili manje uspješno, nastavili košarkaš Franjo Arapović (olimpijska srebra iz Seula 1988. i Barcelone 1992.) od 2003. do 2008., košarkašica Danira Nakić Bilić (olimpijsko srebro iz Seula, svjetska i europska viceprvakinja) od 2003. do 2005. godine, izbornik hrvatske rukometne reprezentacije Lino Červar (svjetski prvak 2003., olimpijski pobjednik 2004. te dvostruki europski i svjetski viceprvak) od 2008. do 2011. i vaterpolist Perica Bukić (olimpijska zlata iz Los Angelesa i Seula, srebro iz Atlante 1996.) od 2008. do 2011.godine.

'Političarima u Hrvatskoj, i na Balkanu općenito, nedostaje hrabrosti. Politika je umijeće pomirenja razlika među građanima, umijeće upravljanja državom. No na našim se prostorima sve svodi na borbu za vlast, bez moralnih načela, vještinu u kojoj cilj opravdava sredstvo', kazao je u razgovoru za tportal Lino Červar koji trenutačno uspješno vodi rukometaše skopskog Metalurga. Politika mu uopće ne nedostaje.

'Želio sam raditi na Zakonu o sportu, ali ni iz redova mog HDZ-a mi nisu dali da govorim jer sam upozoravao kako taj prijedlog Zakona nije dobar. Zato imam poruku za sve sportaše i sportske djelatnike koji žele ući u politiku. Savjetujem im da budu hrabri, da se zalažu za edukaciju djece, da ih se što više usmjeri preka sportu. To je zato što sport odgaja, potiče na rad i zajedništvo, uči kako pobjeđivati i kako se nositi s porazima', savjet je Lina Červara budućim saborskim zastupnicima.

Sandra Perković u Saboru samo 200 dana

Najuspješniji hrvatski MMA borac Mirko Cro Cop Filipović kao nestranački kandidat na listi SDP-a sabornički je mandat odradio od 2003. do 2008., a u nedavno raspuštenom sazivu bila je bacačica diska Sandra Perković. Aktualna olimpijska pobjednica, svjetska i europska prvakinja, do Hrvatskog sabora probila se na listi Milana Bandića (MB365), no njezin je mandat trajao samo 200 dana. Bivša svjetska prvakinja u kuglanju Biserka Perman od 2003. do 2008. bila je zastupnica SDP-a, a umirovljeni je atletičar Luciano Sušanj (europski prvak na 800 m iz 1974., europski dvoranski prvak na 400 i 800 m) bio zastupnik Primorsko-goranske stranke od 2000. do 2001. godine.

Nažalost, većina sportaša i sportašica koji su se izborili za svoje saborske fotelje nije uspjela ostaviti zapaženiji trag na političkoj pozornici, bez obzira na to što su bili uključeni u rad raznih saborskih odbora. No malotko se usudio izaći pred kolege i kolegice u Saboru, obratiti im se sa saborske govornice, potaknuti raspravu... Dobrim dijelom je to tako i zbog stranačke stege, no mišljenja smo da bi neki od njih ipak imali koju pametnu za reći. Ako ništa drugo, barem su u svojim sportskim karijerama bili uspješni, znaju kako se pobjeđuje pa su mogli podijeliti to svoje iskustvo sa sportskih borilišta. Ovako su samo poslužili kao podizači ruku i bezimeni stranački poslušnici koji - prvenstveno zbog svoje visine (Arapović, Nakić Bilić, Bukić) ili sportske građe (Filipović, Perković) - nezgrapno strše na zajedničkoj fotki saborskih zastupnika i zastupnica.

Bilo je i neuspješnih kandidata, u takve spada Bugar s hrvatskom putovnicom Nikolaj Pešalov. Osvajač prve zlatne olimpijske medalje za Hrvatsku u pojedinačnim sportovima (Sydney 2000.) na listi je marginalne Socijalističke radničke partije (SRP). Na prošlim izborima nije uspio doći do Markova trga, sad će pokušati ponovno. Identično su na prošlim izborima prošli i umirovljeni plivač Alexei Puninski (europski prvak u malim bazenima na 50 m) na listi Milana Bandića te bivši hokejaš Medveščaka Marko Lovrenčić koji se našao na listi stranke Naprijed Hrvatska bivšeg predsjednika Ive Josipovića.

Spomenimo kako je Miroslav Ćiro Blažević 2005. bio jedan od kandidata na predsjedničkim izborima. No trener svih trenera završio je svoju političku karijeru već u prvome krugu, dobio je samo 17.847 glasova, što je bilo tek 0,80 posto na razini cijele Hrvatske. Sjedio je Ćiro i u zagrebačkoj Gradskoj skupštini, a bio je izabran u nju i aktualni predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Davor Šuker

Bilo je još pokušaja na lokalnoj razini. Tako se jedna od najljepših hrvatskih sportašica, košarkašica Antonija Mišura, uspjela 2013. godine na listi HDZ-a probiti do Gradskog vijeća Šibenika. Ubrzo je potpisala ugovor s francuskim Toulouseom i nije mogla redovito obavljati svoju vijećničku dužnost, te je svoj mandat vratila stranci. Bivši uspješni jedriličar Ivan Kuret od 2007. do 2009. godine bio je kao HDZ-ov kandidat na mjestu splitskog gradonačelnika.