SKUPINA F

Oni su apsolutni rukometni anonimci, ali uspjeli su kreirati pobjedu koja posebno ponosnim čini njihovog izbornika

  • S.Š.
  • Zadnja izmjena 13.01.2023 23:30
  • Objavljeno 13.01.2023 u 21:43
Bionic
Reading

Rukometaši Nizozemske po prvi put od 1961. godine sudjeluju na svjetskim prvenstvima, ali niti to ih nije omelo da u svom debiju upišu i prvu pobjedu. Sa švedskim trenerom Staffanom Olssonom, pronašli su rješenje i pobijedili Argentince 29:19

U prvoj utakmici F skupine, koja se igra u poljskom Krakowu, europska je reprezentacija pobijedila južnoameričku, a ključnim se pokazalo drugo poluvrijeme u kojem su Argentinci zabili tek osam golova.

Kao igrač, nizozemski izbornik Staffan Olsson osvojio je mnoštvo medalja na svjetskim prvenstvima sa Švedskom, ali ova pobjeda protiv Argentine zasigurno će mu ostati u sjećanju.

Nastup i rezultat Nizozemaca danas su bili impresivni.

Imali su kontrolu od prve minute, unatoč golu argentinskog mađioničara Diega Simoneta u četvrtoj minuti za vodstvo od 2:1.

'Razlika je danas bila u tome što najbolju stvar koju radimo – obranu – danas nismo mogli pokazati jer je njihov kontranapad bio tako brz', rekao je Simonet nakon utakmice.

Pokazalo se da je njegov gol za vodstvo bio jedini kada je njegova momčad bila u prednosti, jer je nizozemski vratar Bart Ravensbergen, kao igrač utakmice, stvorio 'temelj' za svoje suigrače, na čemu su oni nastavili graditi put do pobjede.

Nakon 12 minuta obranio je već sedam udaraca (omjer obrana 58%), a kada je Luc Steins nekoliko trenutaka kasnije iz stojećeg položaja probio argentinsku obranu, njegova euforična reakcija dodatno je razbudila brojne nizozemske navijače u dvorani.

'Naravno da sam jako sretan kako smo igrali', rekao je Olsson. 'Bio sam prilično nervozan prije utakmice jer imam veliko poštovanje prema reprezentaciji Argentine. Znam da igraju jako brzo. Jako sam zadovoljan, posebno obranom, a naš je golman bio stvarno dobar. Sretan sam, ali moramo ostati na zemlji jer je ovo bila tek prva utakmica na svjetskom prvenstvu'.

Dan je također bio poseban za nizozemskog kapetana Bobbyja Schagena. Ne samo da je zabio prvi gol svoje nacije na svjetskom prvenstvu za seniore, nego je to učinio i na svoj rođendan.

'Nadam se da ću moći pojesti kolač jer sam jako gladan', našalio se Schagen nakon utakmice.

'Ali najvažnije je da smo pobijedili. Argentina je jedna od najboljih u Južnoj Americi, pa je u našoj skupini bilo važno da pobijedimo u ovoj utakmici. Stvarno sam sretan, a sada s 33 godine, to je dobar osjećaj'.

Sljedeći za Argentinu je okršaj protiv Norveške, dok će Nizozemska igrati protiv Sjeverne Makedonije. Obje utakmice igraju se u nedjelju (15. siječnja).

Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal