FANTASTIČNI NIJEMAC

On zaslužuje Zlatnu loptu, ali je sigurno neće dobiti!

23.11.2013 u 13:22

Bionic
Reading

Kako se ovih dana nadugačko i naširoko raspravlja o tome koji bi igrač mogao i trebao osvojiti prestižnu nagradu za najbolje igrača godine, popularnu Zlatnu loptu, zanimljivo je pročitati i malo drugačiji pogled – o igraču koji nema puno šanse, ali ima argumente na svojoj strani

Kada smo pitanje o dodjeli Zlatne lopte za 2013. postavili na našem portalu Tribina.hr, odlične je argumente predstavio naš korisnik psellus, koji se odmaknuo od uobičajenih 'sumnjivaca' kakvi su Messi, Ronaldo ili Ribery:

'Kada se o raspravlja o Zlatnoj lopti, važno je uzeti u obzir da je nogomet momčadski sport i upitno je koliko ima smisla izdvajati pojedinačne izvedbe. Neovisno o tome kolika je njihova stvarna važnost, a jasno je da je ona ponekad ogromna, velike zvijezde predstavljaju nogomet i u velikoj su mjeri izvor njegove popularnosti. U tome treba tražiti uzrok postojanja individualnih priznanja. Najprestižnija od njih, Zlatna lopta, se uglavnom dodjeljuje na temelju kombinacije individualnih izvedbi i uspjeha momčadi za koju, ili koje, je dobitnik igrao.

Na temelju spomenutih kriterija, želio bih predstaviti razloge zbog kojih bi Zlatnu loptu trebao dobiti Philipp Lahm. Od sredine prošlog desetljeća standardni član momčadi Bayerna i Njemačke, uglavnom na poziciji beka, a trenutno ujedno i kapetan oba sastava, Philipp Lahm je igrač za kojeg bi u oba sastava najteže našli zamjenu. Počnimo s Bayernom. Bayernov napad mogu predvoditi i Mario Mandžukić i Claudio Pizarro, jednako kao što mogu koristiti opciju lažne devetke s Thomasom Müllerom ili Marijom Götzeom. Robben i Ribéry su par vrhunskih krila, ali Bayern si može dopustiti i da igra bez njih dvojice, dok u veznom redu mogu koristiti bilo koju kombinaciju Thiaga Alcântare, Javija Martíneza, Xherdana Shaqirija, Marija Götzea, Bastiana Schweinsteigera, Tonija Kroosa i, u Guardiolinoj verziji, samog Lahama, kao što i u obrani raspolažu s dovoljno igrača da bi napravili nužne promjene.

Kako god da se, bilo iz nužde ili zbog nekog drugog razloga, postavi igra, Bayern je i dalje vrhunska momčad, ali od svih igrača najteže bi im bilo zamijeniti Lahma. Premda ga se sada povremeno koristi i kao defenzivnog veznog, uglavnom igra kao bek. Može pokriti obje strane i, osim obrambenih zadataka, posjeduje ogromni napadački potencijal. Njegovo prošlosezonsko preklapanje na krilima s Robbenom ili Ribéryjem je bio jedan od razloga zašto je Bayern bio toliko dominantan i probojan i, premda je Alaba također vrlo kvalitetan igrač, nitko u Bayernu, a još manje u njemačkoj reprezentaciji, ne može to raditi na jednako visokom nivou.

Lahm je na terenu često ključan igrač


Jedan od tradicionalno važnih faktora kod odlučivanja kome dodijeliti Zlatnu loptu je uspjeh momčadi. Bayern je prošle sezone osvojio trostruku krunu. Premda su to postigli kao momčad, bez igrača koji se posebno isticao, osoba čiji je izostanak bilo najteže nadoknaditi je bio, kako se nadam da sam gore pokazao, Philipp Lahm. Dodatno, stalni konkurenti zadnjih godina, Cristiano Ronaldo i Lionel Messi, su ove godine bili pomalo ispod svog uobičajenog ekstremno visokog standarda dok Zlatan Ibrahimović i igrači Borussije Dortmund nemaju usporediv broj osvojenih trofeja.

Koje su šanse da Lahm dobije Zlatnu loptu? Vrlo male. Za početak, premda često sudjeluju i u obrani i u napadu, bekovi se vode kao obrambeni igrači a kroz povijest su samo trojica obrambenih igrača osvajala Zlatnu loptu France Footballa, dok je samo jedan ponio naslov FIFA-inog igrača godine.

Od spajanja nagrada 2010., najbolji plasman nekog obrambenog igrača je te iste godine, jedanaestim mjestom, ostvario Puyol. Za to postoje neki dobri ali i manje dobri razlozi. Najtalentiraniji igrači, čije akcije često odlučuju utakmice i koje publika najviše voli gledati su uglavnom, premda ne uvijek, napadači ili ofenzivni vezni. Talent i vještine koje oni posjeduju su najrjeđi i razumljivo je da ih se posebno ističe. Međutim, kako su Chris Anderson i David Sally naglasili u svojoj knjizi 'The Numbers Game', daleko je lakše uočiti nešto što se dogodilo nego nešto što se nije dogodilo. Lakše ćemo uočiti ofenzivnog igrača koji je postigao prekrasan gol nego obranu koja je cijelu utakmicu uspješno sprečavala postizanje gola i to je sigurno jedan od razloga, onih loših, za zapostavljanje obrambenih igrača kod dodjeljivanja individualnih nagrada.
Ove bi se godine taj nesrazmjer mogao malo ispraviti dodjelom Zlatne lopte kapetanu i igraču kojega je vjerojatno najteže zamijeniti u najboljoj svjetskoj momčadi. To se vjerojatno ipak neće dogoditi, zbog svih spomenutih razloga.'

O ovoj temi postoje i druga mišljenja, koja možete pročitati OVDJE, na portalu Tribina.hr