STRAŠAN HENDIKEP, ALI...

On je pravi heroj i najveća rukometna priča u Riju

24.08.2016 u 15:01

Bionic
Reading

Najnevjerojatnija priča rukometnog olimpijskog turnira je Karol Bielecki, poljski razarač koji je s 55 pogodaka bio najbolji strijelac

Ovaj 34-godišnji bombarder s vanjskih pozicija nosio je poljsku zastavu na zatvaranju Olimpijskih igara. Zaslužio je takvu čast zbog svega što je prošao jer se prije nešto više od šest godina zamalo morao ostaviti rukometa.

Naime, u lipnju 2010., za vrijeme prijateljske utakmice između Poljske i Hrvatske, Josip Valčić namjeravao je dodati loptu suigraču, a na njegovu ispruženu desnu ruku naletio je Bielecki. Poljak je zauvijek ostao slijep na lijevo oko.

'Dobro je, izgubio sam samo jedno oko. Naučit ću s time živjeti. Vratit ću se rukometu', zaključio je Bielecki koji je uspio u svojem naumu.

I to samo dva mjeseca poslije ozljede i niza operacija. Tada je u dresu Löwena zabio čak 11 golova Göppingenu, a zaštitne naočale s kojima je istrčao na parket postale su njegov zaštitni znak.

Bielecki je s Poljskom do gubitka oka osvojio svjetsko srebro (2007.) i broncu (2009.), ali i s ovim hendikepom zadržao je status reprezentativca i opet došao do trećeg mjesta na SP-u 2015. gdje je bio jedan od najboljih igrača.

Ni godine (sada mu je 34) ni to što vidi samo na desno oko nisu ga zaustavili ni na Igrama u Riju. Turnir je zaključio s 55 golova te je bio najefikasniji igrač olimpijskog turnira. Najviše će se pamtiti njegova predstava u četvrtfinalu protiv Hrvatske gdje je bio apsolutni heroj svoje reprezentacije s 12 pogodaka.

Šteta što, nakon osvojene Lige prvaka ove godine s Kielceom, nije fenomenalnu godinu okrunio i olimpijskom medaljom jer je Poljska izgubila i dramatično polufinale s Danskom (29:28), a zatim i utakmicu za treće mjesto s Njemačkom (31:25.).

Ako je netko zaista zaslužio olimpijsko odličje, onda je to poljski heroj Karol Bielecki. No, život ponekad nije pravedan.