ANALIZIRAMO ZAŠTO

On je 'novi Zidane' kojeg žele svi europski velikani!

15.01.2015 u 14:07

Bionic
Reading

Nabil Fekir (21) nova je velika zvijezda francuskog nogometa, koji je, slično kao i Zinedine Zidane - alžirski Francuz. Ostaje vidjeti hoće li dosegnuti postignuća legendarne francuske 'desetke', ali zasad je na dobrom putu. Njegov je potencijal i kvalitete proučio naš analitičar s portala Tribina.hr

Lyon se ove sezone svakako isplati gledati. Ne samo zbog Fekira, nego i zbog Lacazettea koji nemilice trpa protivničke mreže, kao i stopera Umtitija, koji je vjerojatno (uz Laportea iz Bilbaa) najbolji mladi centralni branič svijeta, ako se sagledaju svi elementi nogometne igre. Dodajte im Gonalonsa i Greniera, francuske reprezentativce, i imate na terenu vjerojatno pola reprezentacije Francuske, koja će svakako biti favorit za naslov za godinu i pol kada se bude igrao Euro na njihovu tlu.

No ističe se Nabil Fekir (21), mladić za kojeg je pravo čudo da još uvijek nije nastupio za francusku reprezentaciju (sam je rekao da mu nije baš milo igrati za Alžir), ali poziv je vjerojatno samo stvar formalnosti. Brojke su mu ove sezone i više nego impresivne, a one kažu slijedeće (u 16 odigranih utakmica):

GOLOVI – 8; dioba trećeg mjesta i jedini (uz Wassa) koji nije čisti napadač.
ASISTENCIJE – 5; dioba drugog mjesta.
DRIBLINZI – 2.8 po utakmici; treći igrač lige.

Također, u samom je vrhu lige i po broju stvorenih prilika za suigrače, pretrpljenim prekršajima i zapravo svemu ostalom što govori o kvalitetnoj ofenzivnoj igri. Pogledajmo koje su mu tri kvalitete koje ga razdvajaju od ostalih igrača i zbog već sada pomalo podsjeća na križanca Robbena i Ronaldinha.


PRIMANJE I KONTROLA LOPTE

Njegova prva kvaliteta koja potencira sve ostale! Besprijekornim si primanjem lopte strašno olakšava sve druge elemente igre, a besprijekornom kontrolom, koju može održavati i prilikom sprinta s loptom u nogama daje si mogućnost da mu je glava gotovo uvijek podignuta, a nikad u lopti. Također, zbog toliko dobrog primanja lopte ima mogućnost (koju koristi) više gledati prema terenu a manje prema tlu i time si stvara dodatne šanse upošljavanja suigrača.

Također, impresivno je koliko dobro vlada svim segmentima primanja lopte – može primati lijevicom (primarnom nogom) i desnicom, prsima kod spuštanja u noge i guranja u trk, a kada se izvlači kako bi omogućio priključivanje igrača iz pozadine zna primati loptu i leđima prema golu i to vrlo dobro. Lopta mu je uvijek sigurna u nogama pa fokus baca na druge stvari. Kod primanja lopte u trku, sposoban si je odmah produžiti trk, kod primanja lopte bez trka, sposoban je primanjem izvesti dribling. Stoga je uvijek opasan po braniča, neovisno o prethodnoj radnji i položaju tijela.


RAZUMIJEVANJE I KORIŠTENJE PROSTORA
Teško je prevesti offensive awarness, ali to je ukratko spoj tehničkih i mentalnih kvaliteta koje u isto vrijeme znače razumijevanje vlastitih kretanja u sklopu timske napadačke igre i mogućnost manipulacije prostorom u korist vlastite ekipe. Tu je Fekir gotovo pa besprijekoran. Većina golova koje postiže rezultat su upravo korištenja prostora u svoju korist a protiv obrane, uglavnom na način da u ravnini s braničima prima loptu (kako bi izbjegao ofsajd zamku), a zbog enormne početne brzine (koju mu omogućuje gore spomenutu primanje), sposoban je odmah ostvariti prednost. Tako često dolazi u povoljne situacije pred protivničkim golom.

Osim toga, iako bi trebao dodatno poraditi na tehnici dodavanja, koja mu zna biti problem (pogotovo kada je riječ o kratkim dodavanjima koja moraju biti do u detalj precizna kako geometrijski tako i po snazi), koristi razumijevanje prostora i kretanja svojih suigrača kako bi i njih uposlio u povoljnim pozicijama, a zbog mogućnosti brzog kretanja prilikom samog primanja lopte idealan je suigrač za duple pasove, koje vrlo često razmjenjuje s Lacazetteom. Zbog toga, mogu pobjeđivati obrane na širokom prostoru (ulascima iza obrane), ali i na uskom prostoru (brzim proigravanjima i duplim pasevima).


UDARANJE LOPTE

Ima u njemu nešto žuninjovsko. Gledajući izbliza, čini se kako koristi istu tehniku udaranja lopte kakvu je nekoć koristio Juninho, a danas Andrea Pirlo. Ne udara je punom nogom i ne ide 'ispod lopte', već je udara prednjim dijelom i negdje oko sredine, sličnom tehnikom kao dva spomenute igrača. Zbog toga mu lopte imaju onu oštru putanju 'suhog lista', a već sada u Lyonu izvodi sve prekide – od slobodnih udaraca pa do kornera.

Problem kod ovog elementa igra njegova je desnica. Igra najčešće na desnom krilu kako bi si otvorio prostor prema sredini, ali često koristi i 'desni dribling' kojim probija stranu. U tom slučaju, vidljivo je kako još mora poraditi na ubačaju desnom nogom, koji je često značajno lošiji od onoga lijevom. Ako to ne popravi, protivnici će ga jednostavno početi usmjeravati prema praznoj strani i tako smanjivati opasnost po svoj gol.

Fekir nije prirodni sprinter kao recimo Bale, ali nije spor igrač. Njegova snaga nije u pretrčavanju igrača, već u kontroli lopte, tijela i prostora. Tako uspijeva izvesti većinu driblinga, proigravanja i dobrih akcija. Dodatna mu je kvaliteta solidna, iako ne i spektakularna fizička snaga, zbog koje može izdržati duele kako u napadu tako i u obrani.

Ima spoj kvaliteta i način kretanja kakav se zadnji put mogao vidjeti kod Ronaldinha, s možda nekim primjesama Robbena. Ne treba mu puno kako bi postao top klasa, a vjerujem da je sposoban već za godinu i pol biti ključan igrač Francuske na Euru. Dakako, time i kandidat za najboljeg igrača svijeta.