I VJETAR POMOGAO

Održana Kite-surf regata Split Open

05.11.2012 u 13:15

Bionic
Reading

U Splitu se na lokaciji na punti Žnjana proteklog vikend održalo višednevno takmičenje i smotra kite-surfera Split Open 2012.

Nekoliko dana je popularna splitska plaža bila okupljalište surfera kojima, uz sportski motiv takva vrsta druženja predstavlja i dio lifestyla, specifičnog za sport koji se može svrstati u kategoriju ekstremnih.

Otvoreni karakter regate je okupio veliki broj kite-surfera iz Splita, Hrvatske i susjedne Slovenije. Okupljanje takmičara i upoznavanje s regatnim poljem je bilo u četvrtak, a u petak, subotu i u nedjelju su se održavale regate u više kategorija uključujući najatraktivniju freestyle katagoriju.

Tokom cijelog vikend je vrijeme bilo vrlo povoljno za kite-surfere i puhalo jako jugo. Dok je svima drugima jugo problem, za kite-surfere je to jedan od povoljnijih vjetrova. Svako jutro se odlučivalo o stratu, programu i rasporedu plovova s obzirom na vjetar i vremenske prilike. Nakon okupljanja je održano tri plova u kategoriji course-race i u freestyle katagoriji.

Finale u freestyle kategoriji ili u atraktivnim akrobatskim skokovima je bilo u subotu. Na takmičenju Split open se po sunčanom vremenu i jakom jugu na plaži na Žnjanu okupio veliki broj građana Splita, fanova kite-surfa, ali i brojnih radoznalaca koji su uživali u akrobacijama. U subotu je naravno, dio programa bio i zabavni program na plaži.