TPORTAL DONOSI

Odgovor policije na huliganske ispade

12.07.2012 u 12:00

Bionic
Reading

Huligani su opet glavna tema sportskih rubrika u hrvatskim medijima. Pojedinci su osramotili hrvatski nogomet i državu te se postavlja pitanje što policija poduzima u vezi toga

Povodom najnovijeg incidenta s huliganima, tportal je pokušao pronaći odgovore na pitanja - je li policija identificirala huligane koji su verbalno napali Mirka Barišića i je li Barišić podnio prijavu protiv njih.

Kako se policija namjerava boriti protiv huliganizma na tribinama, s obzirom na to da primjere nesportskog navijanja vidimo gotovo na svakoj utakmici? Hoće li se navijačima koji prekrše pravila pristojnog ponašanja oduzimati putovnice i na koje razdoblje?

A ovo je odgovor Ministarstva unutarnjih poslova.

'Obzirom da je do navedenog incidenta došlo na području Republike Austrije, postupanje u vezi istoga nije u nadležnosti hrvatske policije te ne raspolažemo saznanjima o mogućem utvrđivanju identiteta osoba koje su sudjelovale u incidentu te također ne raspolažemo saznanjima da li je itko podnosio prijave bilo koje vrste. Za detaljne informacije potrebno bi bilo obratiti se Saveznom ministarstvu unutarnjih poslova Republike Austrije.

Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske poduzima mjere sukladno zakonskim propisima koji uređuju područje javnih okupljanja i to prvenstveno u skladu s odredbama Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima, Zakona o javnom okupljanju, Prekršajnog zakona, Zakona o policijskim poslovima i ovlastima kao i u skladu s drugim zakonskim propisima po potrebi.

Navedenim zakonskim propisima, te zakonskim propisima koji propisuju uvjete za oduzimanje bilo koje vrste dokumenata (sukladno odredbama Zakona o kaznenom postupku i Prekršajnog zakona) nisu predviđene i propisane mjere oduzimanja putovnice u slučaju kršenja pravila pristojnog ponašanja/bontona.

S poštovanjem, Odjel za odnose s javnošću Ministarstva unutarnjih poslova RH'