ANALITIČARI ODLUČILI

Odabrali smo idealnih 11 nogometaša; je li Modrić ovo zaslužio?

05.12.2014 u 16:09

Bionic
Reading

U izboru za najbolju momčad godine, služeći se popisima koje su objavile UEFA i FIFA, nogometni analitičari Tribine.hr izabrali su od 55 ponuđenih nogometaša najboljih 11. Nakon glasovanja i stručnih analiza u toj momčadi ipak nije bilo mjesta za niti jednog Hrvata. Čak niti za Luku Modrića koji je s Real Madridom pokorio Europu. Konkurencija je bila prejaka, a iako će većina reći kako je ovo objektivan izbor neki će se sigurno upitati; je li Modrić ovo zaslužio?

Tribina.hr idealnih 11


Putem naših anketnih glasova, uz pomoć FIFA-inog popisa od 55 igrača uspjeli smo odabrati 11 najboljih igrača u 2014. godini. Vjerojatno najčešća formacija u kojoj su vrhunski klubovi, ali i reprezentacije nastupale ove godine je bila 4-3-3. Stoga je ona uzeta kao formacija kojom ćemo se koristiti i u našem odabiru.

Jedina prava konkurencija Manuelu Neueru u posljednjih godinu dana je bio Thibaut Courtois, no čak i on je prema svim aspektima ostao iza nevjerojatnog Nijemca. Kada u jednoj sezoni igrač sa svojim klubom osvoji Bundesligu i nacionalni kup, pritom igrajući dominantan i lijep nogomet, te još na to dodate osvajanje Svjetskog prvenstva sa reprezentacijom Njemačke jasno je da ulazi u konkurenciju najboljih na svojoj poziciji. No kada se pokaže da on nije samo sudjelovao u tim natjecanjima, nego da je bio jedan od ključnih igrača svoje momčadi svaka dodatna rasprava je nepotrebna. Koliko je važan bio govore individualne nagrade koje je pokupio.

********************

Obrambenu liniju ispred Neuera također predvodi Bayernov njemački reprezentativac i kapetan, Philip Lahm. Eksperimentiranjima u klubu pod Pepovim nadzorom poslužio se i Joackim Löw u reprezentaciji napadnut silnim ozljedama, no kao i u klubu Lahm je preuzeo odgovornost te je odlično odradio sve zadatke koji su stavljeni pred njega. Tijekom trajanja prvenstva vratio se iz vezne linije na svoju prirodnu poziciju desnog bočnog igrača i još jednom potvrdio da se radi o daleko najboljem beku na svijetu. Uvijek se naglašavala Lahmova nogometna inteligencija i sposobnost čitanja igre, koja se najbolje mogla očitovati u njegovoj pozicijskoj raznovrsnosti.

Uz Lahma na desnoj strani stoji vjerojatno najzaslužniji čovjek za Realovu ovosezonsku 'La Decimu'. Sergio Ramos je svojim golovima i sjajnim obrambenim intervencijama prošle sezone vukao Real Madrid kada su zakazale nišanske sprave skupih napadača. Izrastao je u jednog od najkompletnijih stopera današnjice koji naizgled nema slabe točke. Nekoć ga je sputavao buran temperament zbog kojega je činio grube i neobjašnjive greške, no sa godinama i iskustvom uspio je u potpunosti sazrjeti kao igrač. Doživio je veliki neuspjeh sa španjolskom reprezentacijom, i iako je bio veoma bolan ne pada toliko na njegova ramena.


Njegov stoperski partner u ovom slučaju je najbolji njemački centralni obrambeni igrač Mats Hummels. Tijekom sezone je imao dosta problema sa ozljedama, što se uvelike očitovalo u igri njegovog kluba, ali i reprezentacije. Njemačka je imala nesreću da su par utakmica morali igrati bez vođe dortmundske Borussije, i dok rezultatski nisu podbacili konstantno se osjećala određena doza nesigurnosti u zadnjoj liniji. Njegova mirnoća i staloženost u predaji i iznošenju lopte bila je ključ pokretanja svih akcija, a iznimno dobro pokrivanje, te čisto oduzete i presječene lopte ostavljale su protivnicima jako malo prostora za stvaranje izglednih prilika.

Na poziciji lijevog braniča našao se Bayernov David Alaba. U nogometnoj evoluciji koju Bayern zagovara Alaba se transformira iz lijevog stopera u povučenog veznog igrača, pritom držeći i dio lijeve strane u obrambenom dijelu igre. Uloge su to koje nisu ništa novo za svestranog Austrijanca, jer slične zadatke sa još više odgovornosti prema naprijed obnaša u reprezentaciji.

********************

Pregled veznog reda započinjemo da Tonijem Kroosom, novim igračem iz linije svjetskih prvaka i igračem koji je spojio dva najuspješnija kluba po broju igrača idealnih 11 – Real Madrid i Bayern München. Zbog izostanka standardnih prvotimaca u njemačkom veznom redu, najveći dio posla u organiziranju napada je pao na njega. Bez obzira na sve poteškoće snašao se briljantno i suvereno iz pozadine vodio Njemačku na putu prema zlatu. Real je u njemu otkrio savršenog nasljednika Xabija Alonsa i po sniženoj cijeni (zbog isteka ugovora) osigurao njegove usluge. Danas je nezamjenjiv član startne postave Kraljevskog kluba i najbolji centralni veznjak svijeta.

Sa njegove lijeve strane se nalazi novopečeni član Manchester United, Angel di Maria. Lani je odigrao sezonu karijere u dresu madridskog Reala, i slobodno se može reći da je veći dio sezone odigrao na razini jako blizu Cristianu Ronaldu. Učinak od 18 ligaških i 6 asistencija u Ligi prvaka popratio je sa kombinirano 7 golova što je posljedica promjene pozicije.

**************************

Jedini predstavnik polufinalista Lige prvaka Chelseaja je najbolji belgijski igrač Eden Hazard. Iako je mu je primarna pozicija lijevo krilo, zbog boljeg indeksa snage dobio je prednost nad čistokrvnim veznjacima Modrićem i Iniestom. Prošle sezone je proglašen najboljim Chelseajevim igračem, a osim nje dobio je i nagradu za najboljeg mladog igrača Premiershipa, te je svrstan u idealnih 11 lige. Na kraju sezone je na njegovom kontu stajalo 14 golova i 9 asistencija u 35 utakmica, no najznačajni napredak je ostvario u konstantnosti dobrih nastupa s kojima je imao problema nakon dolaska na Otok. Ukoliko nastavi ovakvim koracima neće nas čuditi da se ubrzo nađe u mrtvoj utrci za Ballon d'Or.


Napadački trojac otvara najbolji švedski nogometaš Zlatan Ibrahimović. Iza njega je još jedna uobičajena sezona, sa Paris SG-om je osvojio Ligue 1, francuski kup, te naposljetku i francuski superkup. Na osobnoj razini je obranio titulu najboljeg strijelca francuske lige, kao i titulu najboljeg igrača. Prilično nevjerojatno zvuči da je u 33 utakmice zabio čak 26 pogodaka, na što je pridodao 16 asistencija prošle sezone, a u sličnom ritmu je započeo i ovu (8 utakmica, 6 pogodaka).

******************

Preostalu dvojicu ne treba posebno predstavljati. Cristiano Ronaldo ove godine brani titulu najboljeg igrača svijeta i ponovno je favorit za osvajanje. Već je izabran za najboljeg igrača prošlogodišnje Lige prvaka i La Lige, a u oba natjecanja je bio i najbolji strijelac s tim da je srušio rekord po broju postignutih golova u Ligi prvaka (17 u 11 utakmica). Kako mu i priliči, takav učinak nije bio dovoljan pa je svoju razinu igre ove sezone podigao za još jednu stepenicu. U dosadašnjih 12 ligaških utakmica zabio je 20 pogodaka i asistirao 10 puta. Nemoguć učinak u 2014. godini ne može pokvariti ni neuspjeh sa Portugalom u Brazilu, gdje je doduše igrao ozlijeđen.

Njegov najveći rival, Lionel Messi zauzima posljednje slobodno mjesto u napadu. Barcelona je ove godine doživjela brojne promjene, što je to tražilo prilagodbu malog Argentinca. Novu sezonu je započeo više se koncentrirajući na asistencije, dok je u pretkraj godine počeo nadoknađivati golove. Trenutno je na brojkama od 10 golova i 9 asistencija u 13 ligaških utakmica, dok je u Ligi prvaka zabio već 7 puta. Izabran je za najboljeg igrača Svjetskog prvenstva gdje je vodio Argentinu do finala, gdje je Njemačka jednostavno bila kompletnije i bolja momčad. Iako nije osvojio nijedan trofej u 2014. godini individualni učinak je bio na standardnoj razini – borbe za Ballon d'Or.