NIJE NEKI KOCKAR

Odabirom Bayerna, Guardiola odigrao 'na sigurno'

18.01.2013 u 16:03

Bionic
Reading

Guardiola je, jednostavno rečeno, odigrao na sigurno. Bundesliga je najpropulzivnija liga u Europi sa stalnim rastom i zdravim temeljima. Prepuni stadioni, zdrave financije, poznata njemačka organiziranost, radišnost i racionalnost, okružje je u kojem je lakše raditi nego u ostalim ligama

Dugo se špekuliralo o novom Guardiolinom klubu. Iz dana u dan bili smo obasipani špekulacijama o njegovoj sljedećoj destinaciji. Mnogi, pa tako i ja, vidjeli su ga u Premiershipu ili čak i u Seriji A. Razloge odigravanja na sigurno treba tražiti u samom Guardioli. On sigurno ne želi da mu se ponovi slučaj Rijkaard, koji je nakon odlaska iz Barcelone potonuo u sivilo i nestao sa radara najboljih klubova i liga. Guardiola sa sobom nosi hipoteku uspješnog, trofejnog, mladog, modernog i uglađenog trenera i moglo bi se reći idealnog za Bayern. No jedno je biti trenerom Barcelone, koju je poznavao u dušu, a nešto sasvim drugo trenerom Bayerna, gdje ne poznaje niti ligu, niti jezik, niti okruženje. Moglo bi se reći sasvim nova avantura za Guardiolu. No na muci se poznaju junaci. Guardiola je imao godinu dana da izvaže brojne ponude i odluči se za novu destinaciju.


Termin ove objave je odličan za klub i Guardiolu iz više razloga. Dugo je u zraku visilo pitanje Heynckesova umirovljenja, koje je iz kluba u više navrata demantirano. Sada smo saznali da je ugovor s Guardiolom potpisan već sredinom prosinca, a htjeli su ga obznaniti u ožujku, no malo su požurili. Termin objave je dobar iz ovih razloga:

1. Guardiola će se na miru moći posvetiti pripremama za sljedeću sezonu, snimiti kadar i staviti pred upravu želje u prijelaznom roku,
2. Igrači će imati motiv više da se dokažu do kraja sezone, te tako u najboljem svjetlu predstave novom treneru,
3. Prestati će stalna presija na Guardiolu oko izbora novog kluba,
4. Bayern će imati vremena prilagoditi se Guardioli,
5. Porasti će interes za Bundesligu, a i Bayern je s ovim potezom dobio veliki, pozitivni publicitet.

Guardiola na klupi Barcelone


Poznato je da se Guardiola voli oslanjati na domaći kadar, kojeg krasi zajedništvo i velika motivacija, a Bayern ima mlad sastav i vrlo dobru omladinsku školu. Bayern igra u sustavu 4-2-3-1, i biti će zanimljivo pratiti u kojem će smjeru ići s Guardiolom. Hoće li Guardiola pokušati u Bayern uvesti sustav 4-3-3 kao u Barceloni ili će se prilagoditi Bayernu? Vjerujem da će Guardiola težiti posjedu lopte kao i u Barceloni, jer je to jednostavno njegov stil i filozofija. On je poznat po tome da traži od igrača da se podrede momčadi te će također biti zanimljiv njegov odnos sa Robbenom i Ribéryjem kao izrazitim individualcima. U prošlosti je Guardiola pokazao da nema nimalo senzibiliteta prema zvjezdicama poput Ronaldinha, Etooa, Deca ili Ibrahimovića. Mandžukić bi pod njim mogao puno napredovati, jer je svestran i pomaže u obrani, a Guardiola inzistira na presingu napadača i pomaganju u obrani. Što se tiče igrača Barcelone, ne vjerujem da će Guardiola ići u lov na njih, jednostavno iz respekta prema klubu koji mu je sve dao. Eventualno su moguće posudbe mladih igrača koji se u Barceloni neće moći izboriti za prvu momčad.

Pred Bayernom su brojni izazovi u nastavku sezone. U prvenstvu su vodeći nakon polovice prvenstva sa 9 bodova ispred prvog pratitelja Bayera i na najboljem su putu da vrate naslov u Bavarsku. Veljača će biti iznimno zanimljiva. U osmini finala Lige prvaka čekaju ga dvoboji sa Arsenalom dok u četvrtfinalu njemačkog kupa čekaju najvećeg rivala Borussiju Dortmund. Ti dvoboji mogli bi odrediti ostatak sezone i biti će ih zanimljivo pratiti.

U Bayernu su velik trag ostavili brojni Hrvati od Zlatka Čajkovskog i Branka Zebeca, kao treneri do današnjih igrača: Olića, Pranjića i Mandžukića. Zanimljivo je da je trener vratara u Bayernu mladi Toni Tapalović (ima samo 32. godine), pa se može reći da se nastavlja trenerska tradicija Hrvata u Bayernu. U klub je došao kao želja Manuela Neuera, s kojim je radio u Schalkeu, a ugovor mu ističe na kraju ove sezone. Vidjeti ćemo da li će biti u Guardiolinom stožeru, ili će Guardiola dovesti nove ljude na sve položaje.