HEROJ ATLETICA

Od prašine do Oblaka: Put do vrha čudesnog Slovenca

04.05.2016 u 13:21

Bionic
Reading

Herojski ulazak Atletica u finale Lige prvaka ne može se pripisati jednom igraču. Čak niti desetorici, Simeoneov stroj nema slabu kariku... No, prvi među jednakima definitivno je sjajni slovenski vratar Jan Oblak

Oblaku su tek 23 godine i pred njim je nevjerojatna perspektiva. Samozatajni Slovenac ove je sezone upisao osam 'praznih mreža' u Ligi prvaka, dok u Primeri prima manje od pola gola po utakmici. Naravno, svoju gotovo savršenu statistiku može zahvaliti i granitnom bedemu koji ga čuva, no Janova klasa danas je neupitna.

Rođen je u Škofjoj Loki i loptu je otkrio s pet godina. S deset je već prešao u ljubljansku Olimpiju, no dvije godine kasnije klub je ugašen... Ostao je u Ljubljani u NK Bežigradu koji je nakon peripetija postao današnja Olimpija, te mirno gradio uspjeh.

Odbio je ponudu Empolija i već sa 16 godina postao standardni prvotimac u povratniku na veliku scenu koji se s njim među vratnicama vratio u (četvrto mjesto te sezone) slovenski vrh. Oblak je na treninge dolazio biciklom. 25 km po smjeru, dokaz koliko je uporan tip. A takvi su preodređeni za velike priče. Uslijedio je odlazak u Portugal, ponudu Benfice nije imao snage odbiti.


'Stalno smo pričali telefonom. Prolazio je kroz teško razdoblje... Bio je osuđen na klupu i tek nakon sezone i pol dobio je priliku na posudbi u Leiriji,' govori za UEFU njegov trener golmana iz Olimpije Andrej Kračman.

2013. je i Oblaku - svanulo. Ozljedu konkurenta Artura prigrlio je objeručke i za Benficu je u 24 utakmice primio samo šest golova. Benfica je osvojila sve na domaćem planu, a Jan je ponovno pakirao kofere. Atletico je platio 16 milijuna eura, srušio španjolski rekord za vratare i prije dva ljeta doveo ga na Calderon.


No, ozlijedio se... Simeone je iznimno cijenio danas rezervnog vratara Montoyu i navodno razmišljao poslati Oblaka na posudbu. U debiju protiv Olympiacosa Oblak je bio loš, ali ozljeda Montoye (u svijetu vratara to su često ključni trenuci) donijela je pravu priliku Slovencu koju više nije ispuštao. Briljira i prvorazredni je oslonac najčvršće obrane svijeta. Penal Müllera u Münchenu sinoć vrhunac je njegove dosadašnje karijere, a njegov oduševljeni predjednik kluba Enrique Cerezo kaže:

'Ako nije već danas najbolji, Oblak je sigurno drugi najbolji vratar svijeta.'

Možda malo pretjerano, ali svakako ide prema vrhu. Od 'biciklizma' po Sloveniji da bi došao na treninge do svjetskog vrha. Ima nevjerojatno puno vremena i golemu (svi njegovi treneri se slažu) volju za radom i napredovanjem. Ključne faktore koji se već danas, dok je u svijetu golmana još beba, ogledaju u idealnom postavljanju kojima i teške obrane čini lakima. Što tek slijedi? Samo nebo zna.