SPREMAn ZAGORČATI ŽIVOT eliti

O malom klubu svi pričaju u Engleskoj: Je li to novi Leicester?

18.04.2017 u 10:08

Bionic
Reading

Iako ima znatno manje tržišno vrijednu momčad od Newcastlea, Aston Ville i Norwicha, Bright & Hove Albion izborio je ulazak u Premiership i postao najugodnije iznenađenje engleske nogometne godine. Može li sljedeće sezone zagorčati život i velikanima u stilu Leicester Cityja?

Otkad je Premiershipa Brighton nikad nije bio u elitnom rangu engleskog klupskog nogometa, a ovog ponedjeljka to je izborio u velikom stilu. Tri kola prije kraja Championshipa čvrsto drži prvo mjesto na ljestvici i više mu nitko ne može oduzeti promociju u najjači nivo natjecanja.

Ugodno je to iznenađenje na koje je malotko računao, jer po tržišnoj vrijednosti nije među najmoćnijima u svojoj ligi. Momčad mu vrijedi dvostruko manje od Newcastlea, a daleko ugledniji su i igrači Norwicha, Aston Ville pa se prvo mjesto Brightona zasigurno nije očekivalo.

No, trener Chris Hughton sjajno je posložio svoju ekipu i za svoj rad dobiva pregršt pohvala u engleskim medijima. Brighton je među najefikasnijima u ligi, a primio je najmanje pogodaka, što jasno govori koliko je momčad disciplinirana tijekom svojih utakmica.

Autor: YouTube

Što se igrača tiče, pokazalo se da je glavna zvijezda i najugodnije otkriće Anthony Knockaert. Francuski 25-godišnji veznjak utrpao je 15 golova ove sezone i definitivno je najbolji igrač lige, a odličan je bio i golman Davis Stockdale te stoperski par Duffy i Dunk, dok je svemu tome iskusni Glen Murray pridodao 22 postignuta pogotka.

Brighton sada čeka nagrada od oko 100 milijuna funti kojima će moći pojačati svoju momčad za sljedeću sezonu u Premiershipu, a s obzirom na odličan stadion sa 30 tisuća sjedalica i vjernom navijačkom bazom, tamo bi se mogao zadržati.

Ova Brightonova priča pomalo podsjeća na Leicester City koji je 2014. godine osvojio Championship i taj je uspjeh proslavio velikom paradom. U tom trenutku nitko nije mogao ni zamisliti da će dvije godine kasnije biti organizirana nova parada u gradu, ali ovaj put za proslavu titule u Premiershipu.

Brighton koji nema nikakvog iskustva igranja u elitnom rangu engleskog nogometa možda je daleko od Leicesterovog podviga, ali s novčanom injekcijom, talentima u obrani i veznoj liniji te ponešto sreće mogao bi zagorčati život velikanima već sljedeće sezone, barem u nekim utakmicama...