NA KLUPI SJEDI ARMIN VEH

Novi trener - velike ambicije: HSV

16.07.2010 u 11:00

Bionic
Reading

Iako je kod klubova HNL-a običaj kroz sezonu promijeniti nekoliko trenera da se stvori tzv. 'pozitivan šok' i time si priskrbi nekoliko bodova najčešće potrebnih za ostanak u ligi, svake sezone jasno svjedočimo činjenici da vrhunski europski klubovi nerado mijenjaju trenere

Ili im nije potrebno toliko učestalo 'pozitivno šokiranje' ekipe ili se pak radije uzdaju u kontinuiran rad jednog trenera kao najbolji zalog za dobar rezultat. No čak i ti klubovi  ponekad su prisiljeni posegnuti za promjenom trenera, bilo zbog odlaska trenera u neki drugi klub, bilo zbog nezadovoljstva prethodno postignutim rezultatima.

Koji su to klubovi i zašto su promijenili trenere? Za analizu, odlučili smo izabrati po jedan najrenomiraniji klub iz svake od liga petice te predstaviti novog trenera, zajedno s klupskom situacijom koja ga čeka. Tako započinjemo s Bundesligom, točnije HSV-om te njegovim novim trenerom Arminom Vehom.

Klub: Hamburger Sport Verein, HSV

Trener: Armin Veh

Prijašnji klubovi: Augsburg, Fürth, Reutlingen, Hansa, Stuttgart, Wolfsburg.

Najveći uspjeh: prvak Bundeslige sa Stuttgartom, sezona 2006/07.

Općenito: Nakon odlaska iz Wolfsburga u drugoj polovici protekle sezone, Armin Veh nije morao dugo čekati na novi angažman. HSV se, nakon osvojenog 7. mjesta u Bundesligi (prvo koje ne vodi u europska natjecanja), odlučio zahvaliti treneru Labbadiji na suradnji te su uposlili stručnjaka koji je prije četiri sezone senzacionalno sa Stuttgartom osvojio njemačko prvenstvo. Nakon tog uspjeha, ni sa Stuttgartom ni sa Wolfsburgom nije uspio napraviti rezultat u prilično sličnim situacijama; kada je klub u narednoj sezoni trebao braniti naslov prvaka te se afirmirati u Europi kroz igre u Ligi prvaka. Sada u Hamburgu nema tih briga budući da je doveden da s klubom prije svega ponovo osigura europsko mjesto, po mogućnosti jedno od prva tri koja vode u Ligu prvaka.

Prednosti: napadačka linija definitivno je Hamburgov forte: Patrić, Berg, V. Nistelrooy, Guerrero s krilima Ze Robertom, Trochowskim ili Elijom bili bi i za jače ekipe od Hamburga sasvim zadovoljavajući izbor. Osim što postoji širok izbor igrača, vidljiva je dobra mješavina mladih i iskusnih, kao i raznih tipova igrača – od igrača šesnaesterca poput V. Nistelrooya do igrača poput Petrića koji se više voli izvlačiti na vanjske pozicije. Osim toga, uspjeli su u prijelaznom roku iz Herthe dovesti Jaroslava Drobnog, koji je (u europskim razmjerima) dosad bio vrlo podcijenjen golman te će sigurno biti značajno pojačanje.

Mane: čini se da sve momčadi tog ranga imaju sličan problem – dubinu ekipe. Iako je prethodno u tekstu spomenuto kako Hamburg ima veliki napadački potencijal, kada se pogledaju igrači koji igraju bliže vlastitom golu, situacija se naglo pogoršava, a naročito kada je riječ o igračima sredine terena. Hamburg nema nijednog kvalitetnog defanzivnog veznog (navodno je blizu dolaska Gojko Kačar), a odlaskom Boatenga su izgubili značajnog igrača u zadnjoj liniji kojeg će teško zamijeniti. Prošle su sezone imali ogromnih problema s ozljedama, zbog kojih su i naglo pali nakon odličnih igara na početku prvenstva, a ove ih godine čeka ista sudbina ako na dovedu adekvatna pojačanja.

Dosadašnja značanija pojačanja: Jaroslav Drobny

Dosad otišli od značajnih igrača: Jerome Boateng

Prognoza: ako dovedu jednog ili dva vezna te jednog obrambenog igrača (spominje se i Gallas), a usto budu imali i malo više sreće s ozljedama nego prošle sezone, lako bi mogli završiti u prve tri ekipe Bundeslige, što bi potpuno zadovoljilo apetite za ovu sezonu.