maltretirao invalide

Novi skandal i ostavka u Japanu; iz organizacije Olimpijskih igara se povukao čovjek zadužen za otvorenje nakon teških optužba na njegov račun

  • S.K. / Hina
  • Zadnja izmjena 22.07.2021 08:53
  • Objavljeno 19.07.2021 u 17:26
Bionic
Reading

Keigo Oyamada (52) koji je radio na svečanosti otvaranja Olimpijskih igara u Tokiju podnio je ostavku nakon teških optužbi na njegov račun

Japanski skladatelj Keigo Oyamada (52) koji je radio na svečanosti otvaranja Olimpijskih igara u Tokiju podnio je ostavku nakon optužbi da je u djetinjstvu maltretirao školske kolege uključujući i one s invaliditetom.

Vijesti o zlostavljanju kolega iz razreda, uključujući i one s invaliditetom, nedavno su se pojavili na društvenim mrežama nakon čega je japanska javnost zatražila njegovu otavku.

Organizatori igara u Tokiju rekli su u nedjelju da će on nastaviti svoj posao jer se pokajao i ispričao, no Oyamada, poznat i pod imenom Cornelius, u ponedjeljak je podnio ostavku.

'Ispričavam se od srca. Iskreno prihvaćam mišljenja i savjete koje sam dobio, izražavam zahvalnost i imat ću ih umu za svoje buduće postupke i razmišljanja', napisao je na svojim Twitter i Facebook računima.

Neki su kritičari smatrali da je trebao održati konferenciju za novinare i osobno se ispričati, dok su drugi žalili što se nije ranije ispričao.

Čelnik Japanske Udruge obitelji mentalno zaostalih osoba Atsuko Kubo 'snažno je prosvjedovao' protiv Oyamadinih postupaka kazavši kako je uznemirujuće što je ciljao na osobe s invaliditetom i da se o tome hvalio godinama.

Ovo je samo jedna u nizu ostavki iz Organizacijskog odbora OI. Šef Olimpijskih igara Tokio 2020 Yoshiro Mori u veljači je podnio ostavku nakon seksističkih komentara, a ostavku je podnio i kreativni direktor ceremonije otvaranja i zatvaranja Hiroshi Sasaki zbog uvredljive primjedbe jednoj japanskoj glumici.

Svečana ceremonija otvaranja OI održat će se u petak, a još nije poznato hoće li glazba biti izmijenjena. Ceremonija će se održati bez publike, uz prisustvo manjeg broja dužnosnika, gostiju i medija.