zakon je isti za sve

Novak Đoković proživljava pravu dramu; u pritvoru je i čuvaju ga policajci, a sad mu prijeti i deportacija iz Australije

05.01.2022 u 18:03

Bionic
Reading

Srpski mediji napeto prate sve što se posljednjih sati događa s Novakom Đokovićem koji je tijekom dana stigao u Melbourne kako bi se pripremio za nastup na Australian Openu. No, prvi tenisač svijeta je 'zapeo', još je na aerodromu u Melbourneu i čini se kako je u velikim problemima jer mu je zbog pogrešno ispunjene vize zabranjen ulazak u Australiju

'Novak Đoković trenutno je smješten u jednoj od soba za izolaciju na aerodromu u Melbourneu i kod njega nitko ne može ući', potvrdio je za srpske medije njegov otac Srđan te napomenuo kako se ispred sobe u kojoj je srpski tenisač nalaze dva policajca.

Đoković je doputovao u Melbourne kako bi sudjelovao na predstojećem Australian Openu koji započinje 17. siječnja. Srpski je tenisač dobio medicinsko izuzeće, ali australske su vlasti potvrdile da će tražiti čvrste i autentične dokaze za to.

Australska carina navodno je pronašla problem u dokumentaciji s Đokovićevom vizom, a nakon njihovog zahtjeva da mu država Victorije ipak odobri vizu, oni su to odbili, pa je Novak prvo proveo nekoliko sati na ispitivanju, a na kraju je završio i u pritvoru.

Da su vlasti australske države Victorije odbile Đokoviću izdati vizu potvrdila je i ministrica sporta Victorije Jaala Pulford.

'Savezna vlada pitala nas je hoćemo li podržati zahtjev za Đokovićevu vizu i ulazak u Australiju. Nećemo mu pružiti individualnu podršku za osiguravanje vize i sudjelovanje na Australian Openu 2022. Uvijek smo bili jasni oko dvije stvari: Odobrenje viza u nadležnosti je savezne vlade, a medicinska izuzeća u nadležnosti liječnika', kazala je Pulford.

Sad su samo dva scenarija kojima bi se okončala ova drama. Jedan je da australske vlasti Đokoviću ipak odobre ulazak u zemlju, a time i sudjelovanje na Australian Openu, a drugi je da ga jednostavno deportiraju, odnosno vrate od kuda je i stigao...

Australski premijer Scott Morrison izjavio je da će prvi tenisač svijeta morati dokazati da je liječničko izuzeće od cijepljenja protiv koronavirusa koje je dobio autentično ili će ga prvim avionom poslati kući.

'Čekamo njegovu prezentaciju i dokaze koje je pružio. Ako nema dovoljno dokaza prema njemu ćemo se odnositi kao prema bilo kome drugome, odnosno prvim avionom bit će poslan kući. Neće biti nikakvih posebnih pravila za Đokovića', kazao je danas ranije premijer Scott Morrison.