pravi poliglot

Novak Đoković održao tenisku lekciju Japancu, a onda prezentirao svu svoju širinu; znate li koliko prvi tenisač svijeta govori jezika?

24.05.2022 u 06:47

Bionic
Reading

Svjetski teniski br. 1, Srbin Novak Đoković, na uvjerljiv je način krenuo u obranu naslova na Roland Garrosu. U prvom kolu izbacio je Japanca Yoshihita Nishioku 6:3, 6:1, 6:0

Novak Đoković u veselom je raspoloženju dočekao nastup na Roland Garrosu. U nedjelju je proslavio 35. rođendan, a u ponedjeljak se počastio i prvom pobjedom.

'Tri plus pet je osam, a osam je broj koji simbolizira vječnost. Tako da se ja sad osjećam kao da ću moći igrati tenis vječno', poigrao se brojkama Novak, što mu je, kažu, u posljednje vrijeme omiljeni hobi.

Najbolji tenisač svijeta istaknuo je tom prigodom kako je sve moguće i kako bi on volio biti na prvom mjestu liste tenisača dok god bude igrao tenis. U tom duhu prokomentirao je i svoju 1001. pobjedu s kojom je došao u Pariz. Doduše, u ponedjeljak je ostvario već i 1002.

'Za broj 1001 kažu u numerologiji da je broj koji vas povezuje s anđelima čuvarima. Oni su tu. Osjećam njihovu nazočnost i molim ih da me podrže i u Parizu'.

A oni su ga očito podržali, pa je nakon pobjede nad Japancem otkrio još nekoliko zanimljivosti.

Upitan priča li francuski, Đoković je počeo odgovarati upravo na tom jeziku, iznenadivši navijače. No nije to bilo samo nekoliko riječi, već je cijeli razgovor odradio na francuskom jeziku.

'Govorim francuski, i reći ću sada nešto na tom jeziku. Roland Garros jedan je od najljepših turnira na svijetu i rado mu se vraćam. Važan je i za mene i za sve igrače, motivacija i inspiracija su tu. Nadam se da ću i ove godine uživati na teniskim terenima, a nadam se da ćete uživati i vi', počeo je Novak na francuskom.

Zatim su Đokovića pitali koliko jezika govori.

'Govorim četiri jezika, pet možda. Zahvalan sam tenisu što mi je dao priliku da obiđem svijet i učim jezike te da ih govorim'.

Jedna od tema bila je njegova fleksibilnost, a Srbin je otkrio da je tajna u oporavku, baš kao i u treningu.

'Tijekom čitave karijere sam radio na tome, na fleksibilnosti, ali i na oporavku od mečeva, što je također važno, a to je dio mog programa oduvijek. Vrlo je važno, svakoga dana, kada igram i kada ne igram. To mi daje i samopouzdanje na terenu.'

Za kraj, Đokovića su pitali koja je razlika u odnosu na deset godina prije i danas.

'Iskustvo je glavna razlika. Prije deset godina', kratko je zastao Novak, zaboravivši riječ na francuskom, ali je ubrzo nastavio:

'Ponosan sam na ono što radim i privilegiran jer mogu igrati na ovom nivou. Volim tenis čitavim srcem', zaključio je srpski tenisač.