NEMA DOGOVORA

Nogomet u BiH na korak do suspenzije

07.03.2011 u 13:19

Bionic
Reading

Nogometni savez Bosne i Hercegovine vjerojatno će krajem mjeseca biti suspendiran iz članstva u FIFA-i i UEFA-i, a momčadi iz te države neće moći sudjelovati u međunarodnim natjecanjima

Poguban epilog za BiH navješćuju u ponedjeljak tamošnji mediji komentirajući odluku skupštine Nogometnog saveza Republike Srpske koja je proteklog vikenda odbila prihvatiti zahtjev za izmjenama statuta državnog nogometnog saveza kojima bi se umjesto tročlanog predsjedništva uvela dužnost predsjednika NS BiH.

'Tročlano predsjedništvo NS BiH mora ostati, a nikakvog učinka ne bi bilo ukoliko bi se uvela dužnost predsjednika jer bi svi problemi ostali', izjavio je glavni tajnik NS RS Rodoljub Petković prenoseći zaključke skupštine entitetskog nogometnog saveza.

Predsjednik NS RS Mile Kovačević ustvrdio je, pak, kako FIFA i UEFA nametanjem zahtjeva 'uskraćuju temeljna demokratska prava', prenose u ponedjeljak banjalučke 'Nezavisne novine'.

Predsjednik NS BiH Sulejman Čolaković izjavio je kako je u ovakvoj situaciji svaka riječ suvišna jer je jasno da neminovno slijedi suspenzija bosanskohercegovačkog nogometa iz međunarodnih natjecanja ukoliko do kraja ožujka ne uslijede izmjene statuta na kojima inzistiraju FIFA i UEFA.

'Ako mene pitate, pristajem da Srbin bude u narednih stotinu godina predsjednik NS BiH', kazao je Čolaković za 'Oslobođenje' upozoravajući kako će posljedice suspenzije trpjeti svi, od nogometne vrste do navijača i cijele države.

Konačnu odluku o tome hoće li se mijenjati statut NS BiH donosi skupština toga saveza koja je zakazana za 29. ožujka no već je sada izvjesno kako nema izgleda da se stajališta izaslanika iz RS promijene.

Odmah nakon toga, kako je ranije najavljeno iz UEFA-e, Nogometni savez BiH i sva njegova tijela bit će raspuštena, a potom izabrano privremeno povjerenstvo u kojemu ne bi mogao sudjelovati nitko od onih koji su do sada bili angažirani u vođenju bosanskohercegovačkog nogometa.

Do uspostave nove strukture NS BiH, izabrana vrsta i momčadi iz BiH ne bi mogle sudjelovati niti u jednom međunarodnom natjecanju.