UČILI DJECU DREVNOJ IGRI

Njujorčani se pobunili protiv uhićenja šahista beskućnika

20.11.2010 u 16:27

Bionic
Reading

Da stari dobri šah još ima neko značenje za zajednicu i humanost među ljudima preko Velike bare, svjedoči priča iz New Yorka

Nakon što je policijski odred u listopadu u pancirkama upao u park Inwood Hill na Manhattanu i uhitio sedmoricu uličnih šahista zbog narušavanja pravila parka, zajednica se digla u obranu kazneno gonjenih sugrađana.

Jedini prekršaj koji su NYPD-jevci mogli pronaći šahistima bio je da su se zadržavali u parku, a nisu došli u pratnji – djece. Riječ je, naime, o pravilima parka koja nalažu da se starije osobe u njemu smiju zadržavati samo u pratnji maloljetnika. Time se želi zaštititi djecu od pedofila i drugih zlostavljača.

Kad se ispostavilo da su Njujorčani s malo više slobodnog vremena završili u 34. policijskoj stanici i zaradili pozive pred Kazneni sud, medije su preplavile gnjevne reakcije roditelja. Neki od njih tvrde da su ti ljudi učili njihovu djecu igrati šah. Pitaju se za koga su, ako ne za te ljude, u parku postavljene kamene ploče oko kojih se kvartovska ekipa okupljala cijelog ljeta.

Među uhićenima je i beskućnik Yacahudah Harrison, 49-godišnji afroamerički bradonja koji tvrdi da su ih njujorški plavci pri uhićenju tretirali kao da su narkodileri:

'Druga bi stvar bila da smo učili djecu kockanju ili šibicarenju. Ali ovo je šah! Mi nismo stvarali probleme.'

U policiji se brane da su djelovali preventivno, no njujorška javnost baš i ne pokazuje razumijevanje za metode koje kao da je inspirirao narednik Tackleberry iz 'Policijske akademije'.