VELIKI UDARAC

Njemačka razočarana: F1 utrka skoro pa izgubljena!

10.02.2015 u 12:02

Bionic
Reading

Nakon što je Bernie Ecclestone izjavio kako očekuje otkazivanje ovogodišnje Velike nagrade Njemačke, iz Nurburgringa je krenula posljednja inicijativa kako bi se utrka ipak spasila. No, sve će ovisiti o milosti komercijalnog vlasnika sporta koji milosti obično nema...

Podsjetimo, prošlih desetak godina Nurburgring i Hockenheim su se izmjenjivali kao domaćini utrke Formule 1, no u zadnje vrijeme podaci o televizijskoj gledanosti i posjećenosti bili su u ovoj zemlji poražavajući, bez obzira na Vettelove titule i Rosbergovu borbu s Hamiltonom za naslov. Nakon što je Schumacher napustio sport, Nijemci su izgubili interes.

Kad je još uz to došlo do vlasničke i financijske krize na legendarnoj stazi Nurburgring, F1 utrka ove sezone došla je u opasnost. Prvo se pričalo o mogućnosti da Hockenheim preuzme domaćinstvo, no zatim je Ecclestone otkrio da je zanimanje za utrku takvo da ne može privući dostatan broj sponzora i da će sve biti potpuno otkazano, a Njemačka trajno izgubiti svoj ugovor s komercijalnim vlasnikom.

Naravno, gubitak jedne od omiljenih stanica F1 vozača izazvalo je negativne reakcije.

'Važno je ne zaboraviti povijest Formule 1. Postoje neke povijesne utrke, poput Britanije, Italije, Belgije, Monaka, a i Njemačka je među njima,' upozorio je David Coulthard.

Unatoč financijskim mukama, Nurburgring je odlučio dati posljednju ponudu Bernieju kako bi Njemačka ipak ostala u kalendaru. Po njoj Ecclestone bi sa svojim ljudima organizirao utrku i pokupio sav profit, ako bi ga bilo.

S obzirom da je Bernie poslovni čovjek, a u ovoj situaciji profita ne bi bilo, pitanje je hoće li pristati.

'Treba li utrci dati preferencijalni status? Mislim da treba, ali to je poslovna odluka, a Formula 1 je na kraju dana biznis,' kaže Coulthard.

Osim Njemačke, Italija je također pred gubitkom utrke nakon 2016. godine, jer im Ecclestone nema namjere izaći u susret kad istekne sadašnji ugovor, kojeg smatra previše povoljnim za organizatore, a nepovoljnim za njega…