RASPLET SKUPINE C

Nizozemska u osminu finala s maksimalnim učinkom, ali najveći pljesak na utakmici dobio je makedonski kapetan...

Bionic
Reading

Nizozemska reprezentacija je grupnu fazu natjecanja na Europskom nogometnom prvenstvu završila s maksimalnih devet bodova, a u posljednjem kolu skupine C je svladala reprezentaciju Sjeverne Makedonije s 3:0

Iako je za Nizozemce utakmica bila bez rezultatskog značaja, jer su već nakon dva kola osigurali prvo mjesto u skupini, a ni reprezentacija Sjeverne Makedonije nije nikako mogla izbjeći osvajanje zadnjeg mjesta, dvoboj na Johan Cruijff Areni nije zbog toga nimalo patio u tempu ili intenzitetu.

Frank de Boer je u početnih 11 dao priliku brzonogom krilnom napadaču Donyellu Malenu i tinejdžeru Ryanu Gravenberchu u veznom redu, dok je makedonski izbornik Igor Angelovski u ofenzivnoj 4-2-3-1 formaciji svom kapetanu Goranu Pandevu u napadu dao podršku poslavši na bočne pozicije Igora Tričkovskog i Aleksandra Trajkovskog.

Upravo ta dvojica igrača imala su veliku ulogu u prvom poluvremenu. Iako je već u drugoj minuti 19-godišnji veznjak Ajaxa Ryan Gravenberch opasno zaprijetio udarcem s lijeve strane unutar kaznenog prostora, reprezentacija Sjeverne Makedonije prva je zatresla mrežu u devetoj minuti. No, pogodak je poništen zbog minimalnog zaleđa u kojem se našao strijelac Tričkovski. VAR je pokazao da je za dužinu stopala bio ispred posljednjeg obrambenog igrača domaće reprezentacije.

Centimetri su dijelili Makedonce od pogotka i u 22. minuti, kad je Trajkovski pucao sa 17 metara i pogodio lijevu vratnicu, a do odbijene lopte prvi su stigli Nizozemci. Ponovno je u ulozi asistenta, kao i kod poništenog pogotka, bio 37-godišnji makedonski kapetan Goran Pandev, koji je najavio da mu je ovaj, 122. nastup u makedonskom dresu, ujedno i posljednji za nacionalnu izabranu vrstu za koju je debitirao još 2001.

Ono što nije uspjelo Makedoncima, napravili su Nizozemci u 24. minuti. Memphis Depay i Donyell Malen odigrali su dvostruko dodavanje na sredini igrališta, nakon čega je brzonogi napadač PSV pobjegao po lijevom boku i pravovremeno poslaoloptu prema sredini kaznenog prostora gdje je na nju natrčao Depay i pogodio desni donji kut za 1:0.

U 30. minuti Nizozemci su mogli udvostručiti vodstvo, ali je makedonski vratar Stole Dimitrievski uspio na rubu peterca ući u udarac Dumfriesu i tako spasiti siguran pogodak.

Ono što je u prvom poluvremenu bila ravnopravna utakmica u drugom dijelu se pretvorilo u jednosmjernu ulicu.

Nizozemska je nakon samo 13 minuta igre u nastavku došla do prednosti od tri pogotka, a dvostruki strijelac bio je kapetan 'Oranja' Georginio Wijnaldum. U 51. minuti pažnji makedonske obrane je na lijevom boku pobjegao Depay, poslao prizemnu loptu u sredinu, gdje je bio Wijnaldum i bez poteškoća svladao Dimitrevskog.

  • +7
Nizozemska - Sjeverna Makedonija, 3. kolo, Euro 2021. Izvor: EPA / Autor: Peter Dejong / POOL

U 58. minuti isti su igrači bili u naslovnim ulogama, a pridružio im se i Malen kao dodavač za Depaya, čiji je udarac iz kaznenog prostora Dimitrivski obranio, ali je prvi na odbijenoj lopti bio Wijnaldum i još jednom je pospremio u mrežu.

Već u 61. minuti nizozemski kapetan je imao priliku za 'hat-trick', ali je njegov udarac iz kaznenog prostora otišao malo iznad grede. U 67. minuti, tek što je ušao u igru, u strijelce se umalo upisao Wout Weghorst, ali je pogodio gredu.

U 69. minuti dvoboja pljesak se prolomio Johan Cruijff Arenom, a zaslužio ga je makedonski kapetan Goran Pandev, koji je sa 122 nastupa i 38 pogodaka završio reprezentativnu karijeru. Napustio je igru uz čestitke svih suigrača, a zamijenio ga je Tihomir Kostadinov. 

Do kraja dvoboja Nizozemci su stvorili još nekoliko izglednih situacija, ali je Stole Dimitrevski spriječio uvjerljiviji poraz svoje reprezentacije koja je na svom premijernom nastupu na Euru ostala bez ijednog boda.

Nizozemska će 27. lipnja u Budimpešti u osmini finala igrati protiv jedne od četiri trećeplasirane reprezentacije koje će proći u nokaut fazu. Među reprezentacijama koje konkuriraju za to mjesto je i Hrvatska u slučaju pobjede nad Škotskom.