SP ZA RUKOMETAŠICE

[VIDEO] Nizozemkama nakon nevjerojatne drame prvo svjetsko zlato u povijesti; o pobjedničkom golu će se još dugo pričati

Bionic
Reading

Rukometašice Nizozemske osvojile su svjetski naslov nakon što su u japanskom Kumamotu svladale Španjolke 30:29 (16:13)

Natjecanje u Japanu završilo je na najbolji mogući način, dramatičnom utakmicom dostojnom finala u kojem su Nizozemke stigle do trijumfa pogotkom iz sedmerca, a strijelac je bila Lois Abbingh.

Ovo je za Nizozemsku prvo svjetsko zlato pa je njezina kolekcija sada potpuna, jer je ta reprezentacija prije četiri godne bila srebrna u Danskoj, a 2017. osvojena je bronca u Njemačkoj.

Što se tiče Španjolske, to joj je najveći uspjeh u povijesti pa ni one nemaju razloga za zadovoljstvo iako će ostati žal što su izgubile najsjajnije odličje u dramatičnom okršaju.

Inače, Nizozemke su vodile s 29:27 tri minute prije kraja, no napravile su u završnici čak tri tehničke pogreške u napadu, pa su Španjolke izjednačile na 29:29 i imale zadnji napad za zlato pola minute prije kraja. No, udarac Barbose obranila je nizozemska vratarica, a potom je španjolska igračica Hernandez bespotrebno dobila crveni karton i automatski je dosuđen sedmerac za Nizozemke, koji je realizirala Abbingh za veliko slavlje. Pogodak o kojem će se dugo pričati...

Kod Nizozemki su prednjačile Estavena Polman s 9 i Abbingh sa 7 golova, dok je Barbosa zabila 8 pogodaka.

  • +3
SP za rukometašice, finale, Nizozemska - Španjolska Izvor: EPA / Autor: HIROSHI YAMAMURA

Ruska reprezentacija osvojila je broncu nakon što je u borbi za treće mjesto pobijedila Norvešku sa 33:28 (18:15). Norvežanke su na početku utakmice došle u vodstvo od 3:0, no Ruskinje su u 15. minuti izjednačile na 8:8, a pet minuta kasnije vodile sa četiri gola razlike (13:9). Vodstvo Ruskinje nisu ispuštale do kraja utakmice.

Kod Ruskinja najbolja je bila Ana Vjahireva sa devet pogodaka, a kod Norvežanki Emilie Arntzen i Stine Oftedal sa po sedam golova svaka.

  • +5
SP u rukometu za žene, utakmica za treće mjesto, Rusija - Norveška Izvor: EPA / Autor: HIROSHI YAMAMURA

Za Ruskinje je ovo peta medalja sa svjetskih prvenstava i prva brončana. Prije ovog SP-a su osvajale zlata na prvenstvima u Italiji 2001., u Rusiji 2005., u Francuskoj 2007. i u Kini 2009.Norvežanke su ostale na tri zlatne medalje, četiri srebrne i tri brončane sa svjetskih prvenstava.