U OBRANU REPREZENTACIJE

Nitko nikada ovako nije 'oprao' hrvatske novinare!

01.07.2014 u 17:55

Bionic
Reading

Bivši hrvatski reprezentativac Mario Stanić je portal igraliste.hr napisao novu kolumnu, a ovoga puta su meta njegovog oštrog 'pera' bili hrvatski novinari

Ne stišava se buka oko nastupa hrvatske reprezentacije na Svjetskom prvenstvu. Puno je 'oštrih bodlja' od medija bilo upereno prema izborniku Niki Kovaču i igračima, a evo kako je cijelu situaciju sagledao Mario Stanić.

'Puni su novinski stupci analiza, koji god portal otvoriš - sve same rasprave i analize. Ovih dana je nemoguće izbjeći tu riječ i taj pojam. Bas slikovita riječ analiza - kad je ideš raščlaniti, otkriješ skrivenu poruku koja najbolje govori o čemu se zapravo radi. Smatram kako je kod nas vrhunac sportskog novinarstva upravo ANAL LIZA TORSTVO.

Ljude koji imaju opširne analize smatramo kompetentnima i jako stručnima. Analizatori uvijek imaju pravo i nikad ne griješe, jer ne mogu pogriješiti. Anallizatori uvijek igraju na sigurnu kartu, jer biti iza anala provjerena je karta.

Analizatori se teško snalaze u svijetu prakse. Odlično barataju riječima, žongliraju pojmovima i za sve imaju objašnjenje. Nepredvidljivost u sportu za njih ne postoji, oni ne razumiju nepredvidljivost, nemaju respekt prema toj riječi, jer u njihovom svijetu analize sve je tako lagano i predvidivo.

Kod nas u Hrvatskoj živi i obitava najveći broj ANAL lizatora po kilometru kvadratnom. Sve sami analizatori. Već smo pokazali u praksi da skoro svi bolujemo od ove opake bolesti. Ovih dana ima više analiza nego što ljudski mozak i želudac mogu provariti. Prava epidemija analiza. Sve do jedan analizator…'


'Uviđam da smo mi kao nacija pravi ovisnici o anallizi u bukvalnom smislu ove riječi. Kako se anal nalazi otraga ili iza, onda mi volimo sve raditi nekako iza leđa.

Guglaju novinari sve po redu, analiziraju, traže i provjeravaju godišta igrača, prave selekciju starih, istrošenih i onih igrača koji su dali svoje. Toliko su se uživili da i ne primjećuju kako zapravo rade izbornički posao. Predlažu i analiziraju više nego ijedan stručni stožer, znaju više i bolje nego Mourinho i Anchelotti skupa.

A kad ne znaju, onda se prave ankete. Onda oni pitaju vas za mišljenje: palac gore ili palac dolje za izbornika? Stvarno odrađuju svoj posao savjesno i profesionalno. Tko se oprašta dobrovoljno? Tko su igrači na koje izbornik neće računati? Tko će biti nova svježa krv? Tko i na kojoj poziciji bi mogao biti dugoročno rješenje? Već sad znaju šta treba napraviti da bi bili konkurentni na predstojećem EURU koji se igra za dvije godine u Francuskoj. Sljedećeg izbornika Hrvatske reprezentacije treba definitivno tražiti, već pogađate gdje - kod novinara…'

'U biti, sve je jednostavno. Zar ne možemo prihvatiti da je netko bio bolji od nas? Zar ne možemo s mrvicom dostojanstva prihvatiti poraz i izvuci neke pouke? Izgleda da su nas na sve pripremali, osim na poraze. Ja ovdje nikoga ne branim, ja napadam. Ova kolumna je čista ofenziva. Djelomično napadam vas novinare, ali vam ne zamjeram. Vi samo radite svoj posao, a to što pojma nemate, to je prirodno. Druga meta, puno veća i krupnija, su licemjeri koji se kriju iza anala to jest opširnih analiza. Svaka čast izuzecima, kako novinarima tako i vjerodostojnim i umjerenim analizatorima. Već sam pisao o tome kako prevelika analiza postaje paraliza, a mi svi skupa smo došli u stadij paraliziranog društva…'

Cijelu kolumnu pročitajte OVDJE.