SENZACIONALNI VETTEL

Ništa bez Sočne Liz i Pohotne Mandy

16.11.2010 u 11:31

Bionic
Reading

Jedna od najuzbudljivijih i najneizvjesnijih sezona Formule 1 je iza nas. Sebastian Vettel srušio je cijelu nisku rekorda osvojivši svoj prvi naslov prvaka, a učinio je to vozeći bolide Red Bull Racinga kojima je davao imena poput starih britanskih moreplovaca

Nismo baš sigurni je li im tepao i pričao klasične 'muške' priče, no činjenica je da Sebastian Vettel bolidima koje vozi na utrkama Formule 1 daje imena. I to ženska! Mladi Nijemac ugledao se na britanske moreplovce koji su stoljećima za sreću svojim brodovima davali ženska imena (brod je u engleskom imenica ženskog roda) te dva ovogodišnja bolida nazvao Sočna Liz i Pohotna Mandy. S obzirom da je ostvario fenomenalne rezultate te na kraju postao najmlađi svjetski prvak u povijesti cirkusa Formule 1, sasvim je izvjesno da će 23-godišnji Nijemac nastaviti s takvom praksom.

Od 2006, kad je prvi put u BMW Sauberu iskusio kako to izgleda letjeti stazom u Formuli (u SAD-u je zamijenio Roberta Kubicu i odvozio do osmog mjesta i prvih bodova u karijeri), pa preko Torro Rossa, u koji je stigao samo godinu dana kasnije, Vettel je zaslužio povjerenje čelnika Red Bull Racinga i opravdao ga već u drugoj godini boravka u momčadi. Ono što je barem jednako važno kao i njegove vozačke kvalitete jest da mladi Vettel ne privlači pažnju razuzdanim životom, nije bahat u ophođenju s medijima i navijačima te je sasvim jasno da itekako uživa u onome što radi.

Dečko koji je gotovo do jučer bio tek klinac solidan u kartingu danas je superzvijezda kojoj se divi cijeli oktanski svijet. Za razliku od mnogih velikana, pa i nekih aktualnih vozača, njegove pobjede nemaju mrlje, nitko ih ne naziva nezasluženima. Nijemac koji je donedavno imao tri uzora, tri Michaela (Schumachera, Jordana i Jacksona), danas je i sam postao uzorom. Navodno je velik navijač Eintrachta, pa ekipi iz Frankfurta ne preostaje ništa drugo nego se pouzdati u sreću i sudbinu da će dio Vettelove karizme prijeći i na nju. Ili da možda pribjegnu Vettelovoj metodi i nazovu loptu - Sexy Franzi?