sve za mlade

Nikad ponosniji Marin Čilić o svojoj Zakladi, željama i otkazivanju Roland Garrosa

24.05.2023 u 12:58

Bionic
Reading

Marin Čilić, usprkos tome što prolazi završnu fazu rehabilitacije nakon operacije koljena i željno čeka povratak na turnire, puno vremena i energije ulaže u svoju 'Zakladu' u koju je maksimalno uključen. Ostaje dojam kako nikad nije bio ponosniji jer Zaklada ide dalje i ima velike planove

Tako je prilikom predstavljanja trećeg izdanja humanitarnog projekta 'Gem Set Hrvatska' - koji će se održati u Zadru 16. i 17. srpnja 2023. – govorio i o nekim novitetima. No, cijelo vrijeme zapravo je u zraku ostalo pitanje je li došlo vrijeme da u Hrvatskoj još netko od naših proslavljenih sportaša slijedi ovakav primjer.

Podsjetimo, prošlih godina 'Zaklada Marina Čilića' podijelila je više od 100 stipendija mladim nadarenim sportašima i glazbenicima, a uz to obnavlja i školska igrališta širom Hrvatske. Naime, cilj projekta jest prikupljanje novčanih sredstava za izgradnju multifunkcionalnih sportskih igrališta za djecu koja će služiti kao stalni prostor za djecu kako bi se mogla družiti i sudjelovati u fizičkim aktivnostima te promocija važnosti sporta i igre za zdrav psihofizički razvoj djece i mladih.

'Hvala svima koji su uvidjeli vrijednost ovog projekta i podržali ga kao sponzori, partneri i koji su nam medijska podrška. Ideja za ovaj sportski događaj rodila se 2018. na Jadranu, potaknuta velikim uspjehom naših nogometaša na Svjetskom prvenstvu. U razgovoru s Lukom (Modrićem) i Mateom (Kovačićem) dogovorili smo igru parova i tako je sve počelo', kazao je Čilić koji od tad ima želju na svakom projektu 'Gem Set Hrvatska' okupiti vrhunske, uspješne, hrvatske sportaše iz svih sportova. No, isto tako je svjestan kako mnogi sportaši zbog obveza ne mogu sudjelovati, ali svakako žele pomoći na bilo koji način. No, energija s kojom Čilić pristupa projektu je nešto posebno…

'Od početka mi je želja da napravimo zajedno nešto za dobrobit naše zajednice. Imali smo do sada dva prekrasna Gem Set Hrvatska projekta u Zagrebu na Šalati te u Petrinji i naši proslavljeni sportaši svojom prisutnošću su pomogli da se o ovom projektu priča, da se promovira i da zajedno stvorimo jednu lijepu, humanitarnu priču o kojoj će se pričati i u svijetu', dodao je Čilić koji je ponosan i sretna što je dosad obnovljeno četiri igrališta. Osim u Petrinji, Zaklada je obnovila igrališta u Tordincima, Grubišnom Polju i Hrvatskoj Kostajnici. A sad je na red došla 'Osnovna škola Petra Zoranića' u Stankovcima pored Zadra, gdje su djeca vježbala u teškim uvjetima na zapuštenom i uništenom terenu.

'Presretni smo što ćemo pomoći i OŠ u Stankovcima da djeca, a govorimo o nekih od 180 učenika, dobiju priliku baviti se sportom jer igralište koje smo tamo vidjeli je zaista u užasnom stanju. Veselimo se novim rezultatima i uspjesima 'Gem Set' projekta kojima ćemo potaknuti još više djece na bavljenje sportom', dodao je Čilić koji je svjestan kako ovakvih primjera kao u Stankovcima ima još jako puno u cijeloj Hrvatskoj.

Odmah nakon promocije Marin Čilić se posvetio nastavku rehabilitacije na operiranom koljenu. Naglasio je kako se nikuda ne žuri, ali mu je žao što je ipak morao otkazati nastup na Roland Garrosu.

'Zadovoljan sam u kojem smjeru ide rehabilitacija, a to mi je potvrdio i liječnik iz Londona koji me operirao i s kojim sam u kontaktu. No, ipak sam otkazao nastup na Roland Garrosu jer smo zaključili da je tako najbolje', kazao je Čilić nakon što je predstavio humanitarni projekt koji je zapravo njegova najveća pobjeda.

A vječno pitanje na koje zasad ni iz Zaklade nemaju odgovore jest koliko bi još igrališta bilo obnovljeno da u Hrvatskoj postoji porezna olakšica sportašima za donacije. No, to je neka posebna tema, a u Zakladi se nadaju kako će se i to u budućnosti promijeniti. Jer jako puno hrvatskih sportaša i ljudi iz svijeta biznisa željelo bi financijski pomoći, bilo nekoj školi za zapuštenim igralištem ili školi u svom rodnom kraju, ali u Hrvatskoj je sve puno kompliciranije zbog papirologije nejasnog zakona oko poreznih olakšica za donacije.

'U Zakladi vjerujemo kako postoji još puno prostora za napredak te se nadamo kako ćemo rastom Zaklade biti u mogućnosti postojeće projekte podići na još višu razinu, ali i pokrenuti nove projekte, kojima bismo se nastavili povezivati s mladima diljem Hrvatske', kazao je za tportal David Milić, upravitelj Zaklade Marin Čilić, dodavši:

'Također, zahvalni smo svim sponzorima i donatorima, kako onima iz Hrvatske, tako i tvrtkama te pojedincima iz inozemstva, koji podržavaju naš rad, a mi ćemo se kao Zaklada, u okviru svojih mogućnosti, truditi da svima koji su željni pomoći, omogućimo da navedeni procesi budu što jednostavniji.'