ČUDESNA KARIJERA

Nijemac Nowitzki nakon emotivnih izjava o Draženu pomakao granice; ovome se nitko nije nadao!

01.03.2018 u 12:33

Bionic
Reading

Njemački košarkaš Dirk Nowitzki, koji u dresu NBA momčadi Dallas Mavericks, s kojom je osvojio titulu prvaka 2011. godine, igra svoju jubilarnu 20. sezonu, u utakmici protiv Oklahoma City Thundera ispisao je povijest europske i svjetske košarke

Dirk Nowitzki se u povijesne knjige NBA lige upisao kao šesti igrač koji je tijekom karijere uspio prebaciti 31.000 koševa i još jednom je pomakao granice za europske igrače koji igraju u najjačoj košarkaškoj ligi na svijetu. Kada je kao golobradi plavokosi košarkaš iz drugoligaša Würzburga izabran na NBA draftu 1998. kao deveti izbor, baš nitko nije mogao očekivati da će ostvariti ovako uspješnu i dugu karijeru u NBA ligi. I sigurno nikome nije moglo pasti na pamet kako će ući u društvo najvećih košarkaša svih vremena.

Tako se Nowitzki pridružio veličinama kao što su Kareem Abdul-Jabbar, Karl Malone, Kobe Bryant, Michael Jordan i Wilt Chamberlain.

Budući Hall of Fame igrač (Kuća slavnih) svoj jubilarni 31.000 koš ubacio je prepoznatljiv skok-šutom iz okreta, kojim se proslavio.

Na pitanje je li mu sljedeći cilj prestići na ljestvici strijelaca legendarnog Wilta Chamberlaina, koji se zaustavio na 31.419 koševa, Nowitzki je iskreno rekao kako to nije prioritet:

'Tako nešto stalno viđamo. Brojke govore da bih to možda uspio s prosjekom od nekih 14,15 koševa po utakmici, što je za jednog 39-godišnjaka jako teško. No nisam želio samo šutirati i loviti rekorde. Želio sam igrati momčadski, pomoći svom klubu koliko mogu', iskren je bio Nowitzki koji je ove sezone na prosjeku od 12 koševa i šest skokova uz iznimno visok postotak za tricu (42%), što sugerira kako ne forsira šut.

Nedavno se Nowitzki, kojeg mnogi smatraju najboljim europskim košarkašem svih vremena, oglasio i po pitanju komplimenta koji je dobio od Biserke Petrović…

'Majka Dražena Petrovića mi je u jednom razgovoru rekla da je užasno podsjećam na njenog sina. Kad sam to čuo, zagrlio sam je i do danas je to jedan od najvećih komplimenata koje sam u životu dobio', rekao je Nowitzki, itekako svjestan toga kako je upravo Dražen svojim igrama u dresu New Jersey Netsa svima dokazao kako europski košarkaši mogu igrati na visokoj razini i biti nositelji igre u svojim momčadima.

Mnogi se Dražena i danas sjećaju kao jednog od najboljih europskih košarkaša svih vremena, s čime se slaže i ovaj sjajni njemački košarkaš.

'Dražena je obožavala cijela Europa. Bio je ikona i legenda. Sjećam ga se kao jednog od najvećih europskih košarkaša svih vremena. Bio je strašan radnik, nevjerojatan šuter i dribler, veliki sportaš, borac i ratnik', dodao je Nowitzki koji će ovoga ljeta proslaviti 40. rođendan. Iza sebe ima 13 nastupa u All-Star utakmicama, titulu MVP-a sezone (2007.), MVP-a finalne serije (2011.) i, što je najvažnije, prsten NBA prvaka. Neponovljiva karijera!

Najbolji NBA strijelci svih vremena

  • 1.            Kareem Abdul-Jabbar*                38387
  • 2.            Karl Malone*    36928
  • 3.            Kobe Bryant      33643
  • 4.            Michael Jordan*              32292
  • 5.            Wilt Chamberlain*          31419
  • 6.            Dirk Nowitzki     31005
  • 7.            LeBron James   30387
  • 8.            Shaquille O'Neal*           28596
  • 9.            Moses Malone*              27409
  • 10.          Elvin Hayes*      27313
  • +8
NBA All-Star - 67. utakmica odigrana u Los Angelesu Izvor: Profimedia / Autor: Philip Pacheco / Anadolu Agency