ARSENAL SE POJAČAVA

Nije zvijezda, ali njegov je dolazak potez desetljeća Wengera!

10.08.2014 u 15:13

Bionic
Reading

Već cijelo desetljeća, Arsenal na čelu s Wengerom kaska za ostatkom elite engleskog nogometa. Najnoviji bi dolazak stručnjaka za fizičku spremu mogao promijeniti neke stvari. Nije zvijezda, ali ima strašne rezultate iza sebe

Jedna od tajna uspjeha njemačke reprezentacije na Svjetskom prvenstvu bila je suradnja s američkom kompanijom za fizičku spremu EXOS, koji je još započeo Jurgen Klinsmann. Po istom receptu, sada Wenger želi kopirati uspjeh Nijemaca.

Novo pojačanje Arsenala, iako najmanje zvučno, ali možda i najznačajnije ovoga ljeta je Shad Forsythe, koji će preuzeti mjesto stručnjaka za fizičku spremu igrača. Riječ je o jednom od ključnih ljudi EXOS-a, kompanije koje je bila zadužena za brigu o fizičkoj spremi njemačke nacionalne selekcije, te koji je cijelo vrijeme priprema i samog Svjetskog prvenstva bio s njemačkom vrstom.

Nogometaši Arsenala koji su sudjelovali u tom pothvatu - Mesut Özil, Per Mertesacker i Lukas Podolski – nisu našli adekvatne riječi hvale za ono što su napravili Forsythe i njegovi suradnici, koji su možda i bili onaj jezičac na vagi koji je odveo njemačku do svjetskog trona. Prisjetimo se, tijekom SP-a njemačka je reprezentacija dva puta igrala produžetak (protiv Alžira i Argentine), te oba puta tijekom tog dodanog vremena bila značajno bolja od protivnika te došla do pobjede. A to svakako ima veze s fizičkom pripremljenosti.


'Od samog početka… ekipa iz EXOS-a bi uvijek pronašla načina kako ostvariti puni potencijal svakog našeg igrača' – rekao je njemački kapetan Philipp Lahm, nakon što su već proslavili naslov prvaka Svijeta. Glavni čovjek EXOS-a je Mark Verstegen, a Forsythe je bio njegova desna ruke i čovjek koji je najviše direktno radio sa samim nogometašima. Osim posebnih vježbi prilagođenih svakom igraču, ovi momci paze na svaki detalj – od ishrane pa do prilagodbe terena onome na kojem će momčad igrati slijedeću utakmicu.

Sam se Wenger odlučio uposliti Forsythea, nakon njihovog podužeg razgovora, a rekao je ovo: 'On ne bi bio ovdje da me nije impresionirao. Pokušavao biti najbolji mogući u svim segmentima našeg rada. Osim njega, moguće je da ćemo dovesti i još nekog tko će se brinuti prije svega o prevenciji ozljeda. I dalje imamo prostora za napredak u našem radu, te u nekim segmentima možemo biti bolji' – rekao je Wenger, koji je tako odlučio dovesti još neke nove ljude u svoj stožer.

Problemi s ozljedama ključnih igrača već neko vrijeme muče Arsenal. Prošle godine su van stroja duže vrijeme bili Ramsey, Wilshere, Diaby i Vermaelen. Taj bi se negativni trend, koji ih prati već nekoliko sezona trebao obrnuti dolaskom američkog stručnjaka za fizičku spremu i oporavak. Koliko će pomoći Wengeru i Arsenalu ostaje da vidimo, ali preporuke su mu strašne pa bi lako mogao biti iznimno značajno pojačanje, iako nikad popularno poput igračkih zvijezda.