NIKE PROTIV SVIH

Neviđen rat sponzora za NBA igrače i ples milijuna

29.03.2012 u 14:28

Bionic
Reading

U najjačoj košarkaškoj ligi svijeta NBA vrte se ogromni novci. No, igrači osim od klubova zarađuju i od raznih sponzora. Ipak, najviše novaca se potroši na tenisice koje nose najveće NBA zvijezde, tako da se među najjačim svjetskim tvrtkama godinama vodi pravi rat za igrače

Američki proizvođač sportske opreme Nike ima uvjerljivo najviše manekena među NBA košarkašima. Sveukupno pod ugovorom drže čak 169 košarkaša, od kojih je 35 igralo na All-Star utakmicama, 20 ih je osvojilo titulu NBA prvaka, a 18 su nositelji olimpijskih medalja.

Najveće zvijezde tvrtke Nike trenutačno su Kobe Bryant, LeBron James, Kevin Durant, Dirk Nowitzki, Pau Gasol, Manu Ginobili, Tony Parker i još na desetke superzvijezda.

Podatak da na ljestvici magazina Forbes za 2011. godinu NBA košarkaši Kobe Bryant (49,46 milijuna dolara) i LeBron James (44,8 milijuna dolara) zauzimaju po zaradi ukupno drugo i treće mjesto – odmah iza najeksponiranijeg golfera današnjice Tigera Woodsa (70,3 milijuna dolara) sve govori.

Uzgred rečeno, Bryant ove sezone ima plaću od točno 25.244.000 američkih dolara, po čemu je najbolje plaćen u ligi, a ostatak je zaradio od sponzora među kojima je Nike glavni. Kako bi ostao u vrhu, Bryant se agresivno bacio i na najveće tržište na svijetu – Kinu, gdje je jedan od najpopularnijih sportaša.

Najpopularniji košarkaš današnjice i zvijezda Miami Heata LeBron James danas je tzv. zlatka koka tvrtke Nike, pa je tako u 2011. godini zaradio 44,8 milijuna američkih dolara. No, budući da mu je godišnja plaća oko 16 milijuna, lako je izračunati da je marketinški – najjači.

Iza Nikea slijedi njemački gigant Adidas koji tenisicama snabdijeva 58 NBA igrača, a njihovi najeksponiraniji manekeni svakako su prošlogodišnji MVP lige Derrick Rose te najbolji centar na svijetu Dwight Howard. Na listi Adidasovih manekena su i velikani kao recimo Tim Duncan, Tracy McGrady, Derek Fisher i Chauncey Billups

No, 23-godišnji Derrick Rose je posebna priča. Krajem veljače bek Chicago Bullsa potpisao je novi ugovor Adidasom vrijedan nevjerojatnih 260 milijuna američkih dolara za sljedećih 14 godina (prosječno 18,6 milijuna dolara godišnje!). U ljeto 2012. ističe mu rookie ugovor s Bullsima po kojem će ove sezone inkasirati oko sedam milijuna američkih dolara.

Uz Nike i Adidas, u vrhu je i Jordan Brand s prepoznatljivim logom Jordanove siluete (inače je to zapravo Nikeova marka), koji u svojem okrilju ima 19 igrača od kojih su najeksponiraniji Dwyane Wade i Carmelo Anthony.

Dodajmo još da se kineska kompanija PEAK ugurala među sedam kompanija koje tenisicama opskrbljuju NBA košarkaše. Trenutačno pod ugovorom imaju 14 igrača. Odmah iza njih je Converse (inače u vlasništvu Nikea!) koji ima 11 košarkaša, zatim Reebok s osam košarkaša te još jedna kineska kompanija Li Ning koja drži četiri košarkaša pod ugovorom.

Manekeni Nikea:
Kobe Bryant, Dirk Nowitzki, LeBron James, Chris Bosh, Kevin Durant, Rajon Rondo, Amar'e Stoudemire, Andrew Bogut, Pau Gasol, Manu Ginobili, Tony Parker, Paul Pierce...

Manekeni Adidasa:

Derrick Rose, Chauncey Billups, Tim Duncan, Derek Fisher, Dwight Howard, Serge Ibaka, Tracy McGrady...

Manekeni Jordan Branda:
Ray Allen, Carmelo Anthony, Richard Hamilton, Chris Paul, Joe Johnson, Dwyane Wade...


Manekeni Peaka:
Jason Kidd, Kevin Love, Shane Battier...

Manekeni Conversea:
Elton Brand, Carlos Arroyo, Udonis Halsem...

Manekeni Reeboka:
Danilo Galinari, Jameer Nelson, John Wall, Jason Terry...

Manekeni Li-Ninga:
Shaquille O'Neal, Baron Davis...