životna priča

Nesuđeni Vatreni Arijan Ademi; od Šibenika preko Makedonije do legende Dinama i kineskih milijuna

30.04.2023 u 16:47

Bionic
Reading

Rođeni Šibenčanin Arijan Ademi - koji igra svoju prvu sezonu u dalekoj Kini - iza sebe ima bogatu nogometnu karijeru, a ispisao je i povijest zagrebačkog Dinama, u kojem je godinama bio kapetan. No iako je član ambiciozne makedonske reprezentacije, jasno je da nikada neće prežaliti to što nije zaigrao za Hrvatsku na velikom natjecanju. Ovo je njegova priča

Arijan Ademi upisao je svoje prve minute u kineskoj avanturi. Njegov Beijing Guoan odigrao je 1:1 s Meizhou Hakkom (1:1). Donedavni kapetan Dinama igrao je svih 90 minuta i ostavio je odličan dojam, a izborio je i kazneni udarac koji je suigrač sigurno realizirao. U razgovoru za tportal, nakon što je debitirao na Dalekom istoku, Ademi je rekao da ga je kineska liga pozitivno iznenadila:

'Iskreno su me iznenadili suigrači jer nisam očekivao da su baš tako dobri. Pogotovo trkački. Meni je ovdje još sve novo, ali polako upoznajem kvart, grad, način života', kazao je, dodajući da stigne pratiti i zbivanja u hrvatskom nogometu, u kojem je ostavio dubok trag.

No ono što je mnogima bilo čudno jest podatak da je započeo utakmicu na poziciji napadača:

'Krenuli smo remijem, ali nema veze. Sve je iznad mojih očekivanja. Stadioni su puni, super su uređeni. Istina je da smo očekivali pobjedu, ali nažalost, nije se dogodila.'

Koliko ga cijene na nogometnom tržištu, govori i podatak da Ademi u Kini ima maksimalnu godišnju plaću koja je dopuštena po pravilima u kineskom nogometu. Tako mu iznosi 1,65 milijuna eura, a ugovor je potpisan na tri godine.

No nakon svih godina u modrom dresu sad je i malo čudno pisati o legendarnom Dinamovom kapetanu kako dominira travnjacima u dalekoj Kini. Ali kako je sve počelo, tko je Ademi i kako je završio u najtrofejnijem hrvatskom klubu te se upisao u njegove povijesne knjige.

  • +16
Arijan Ademi - hrvatski nogometaš koji igra u Kini Izvor: EPA / Autor: PAOLO AGUILAR

Obitelj Ademi poznata je po slastičarnici Calimero

Sredinom 20. stoljeća obitelj Ademi došla je u Šibenik u potrazi za boljim životom. Nisu mogli ni sanjati da će njihova radnja otvorena prije skoro 70 godina još uvijek raditi i u 2023. godini, štoviše posluju bolje nego ikad. Rijetko koji Šibenčanin ne zna za slastičarnicu Calimero, obiteljski biznis Ademijevih.

'Još svi živimo zajedno. Baka, djed, mama, tata, ja i brat Arijan. Kada je otac preuzeo radnju na sebe, pomalo smo širili ponudu sa sladoleda na pašticeriju. Pripremali smo krempite, baklave, princes krafne… slastice naših krajeva. Dida je većinu kolača radio sam, a onda je mama preuzela tu ulogu. Danas, s obzirom na obujam posla, ima uz sebe dvije majstorice, ali ona je i dalje glavna za pripremu tijesta za piroške, kifliće i štrudle, po kojima smo zapravo i najpoznatiji', govori Edon, 28-godišnji stariji sin.

Upravo će Edon jednog dana preuzeti radnju. Mlađi brat Arijan očekivano je 'zauzet' nogometnom karijerom. 'On je najsretniji s loptom i ne vidi svoj život u radnji. Ipak, svaki put kad idem u Zagreb, naruči štrudlu od višnje', kaže Edon.

Počeci karijere u rodnom Šibeniku

Ademi je prije dolaska na Maksimir s 19 godina devet godina igrao za Šibenik, a bio je navijač Dinama od rođenja.

'Svi u Šibeniku znaju to. Obitelj je malo nesretna što sam otišao u Zagreb jer se stariji brat već preselio u glavni grad i studira ekonomiju pa sada nijedan od nas nije doma. Ali sretni su jer sam potpisao za Dinamo', govorio je.

Oko 400.000 eura platio je tada Dinamo Šibeniku za nadarenog 19-godišnjaka. Zanimljivo, prvu i zadnju utakmicu za Dinamo odigrao je protiv Rijeke. U debiju na Maksimiru Rijeka je slavila 1:2, a nekoliko dana kasnije Ademijev europski debi bio je još šokantniji. Modri su nakon raspucavanja s bijele točke ispali od Šerifa iz kvalifikacija Lige prvaka.

'Arijana Ademija sam bez straha gurnuo u prvi sastav još tamo 2010. godine, jer i tada se već vidjelo da je pravi igrač, da će biti lider. Izrastao je, uz sve nedaće koje su ga pratile, u jednog od najvećih igrača Dinama, pravog vođu, lidera i sjajnu osobu. Naravno da ti je žao što odlazi jer je bio predvodnik velikih rezultata ove generacije Dinama, ali treba ga razumjeti i poželjeti mu svu sreću uz nadu da će se po završetku karijere vratiti u Dinamo', prokomentirao je transfer Dinamova kapetana u Kinu njegov prvi trener u maksimirskom klubu Velimir Zajec.

Ademi je 2012. godine otišao i na posudbu u Lokomotivu na pola godine, no vratio se u Dinamo i idućih godina postao jedan od glavnih igrača.

'Slučaj Niko Kovač' i bijeg u makedonsku reprezentaciju

Hrvatska reprezentacija oduvijek je bila poznata po sjajnim veznjacima i tehničarima. Ademi je drugačiji tip veznjaka, lider, defenzivni korektor, ali igrač koji voli napadati šesnaesterac iz drugog plana i vidjeli smo mnoštvo takvih njegovih golova. Mnogi su bili mišljenja da bi hrvatskoj reprezentaciji dobro došao upravo takav tip igrača. Ademi se našao na širem popisu tadašnjeg izbornika seniorske reprezentacije Igora Štimca, a zaigrao je i u tri prijateljske utakmice, ali kad je Niko Kovač došao na mjesto izbornika, on je očito imao drukčije mišljenje. Kovač ga je u ključnom trenutku uoči popisa za Svjetsko prvenstvo 2014. 'zaboravio' pa je Ademi prihvatio poziv iz zemlje svog djeda – Sjeverne Makedonije.

'Ne mogu reći da sam odlučio prije nego što je Niko Kovač objavio popis za Brazil, ali puno prije toga razgovarao sam s izbornikom makedonske reprezentacije, koji me silno želio i molio. Rekao mi je: 'Ako ne budeš išao na Svjetsko prvenstvo s Hrvatskom, dođi k nama.' I tad sam mu rekao da ću vidjeti', tako je Ademi opisao svoju odluku da nastupa za makedonsku nogometnu reprezentaciju.

Ademiju je od početka hrvatska reprezentacija bila prvi izbor, ali ignoriranje Nike Kovača i poziv iz Makedonije u pravom trenutku su presudili. Kockice se nisu posložile, ali on nikad nije skrivao ono što osjeća prema svojoj drugoj domovini.

'Prije, dok sam bio mlađi, išao sam u Makedoniju svake zime, često i ljeti. Sve dok nisam profesionalno počeo igrati nogomet, jer u tim sam mjesecima imao i pripreme. Istina, bio je period od tri, četiri godine, dok nisam dobio prvi poziv u reprezentaciju, da nisam stigao otići tamo. Vežu me osjećaji za taj kraj, dolje su mi i baka i djed, imamo obiteljsku kuću, imam i prijatelje, rođake. A jedan od njih, Agim Ibraimi, koji je igrao za Skendiju, Maribor i Astanu, odigrao je veliku ulogu u tom mom prihvaćanju igranja za reprezentaciju Sjeverne Makedonije. Tko zna, da nije bilo njega, možda ne bih prihvatio poziv. Ali naravno, sada sam presretan, cijene me i respektiraju i stvarno uživam', ispričao je jednom prilikom Ademi.

Doping afera i prisilna pauza od nogometa

Krajem 2015. godine Dinamo je upisao jednu od svojih najvećih pobjeda u povijesti. Modri su u prvom kolu grupne faze Lige prvaka pred punim Maksimirom svladali engleski Arsenal (2:1) predvođen legendarnim Arsenom Wengerom. Zoran Mamić je u to vrijeme bio na klupi Modrih…

Nažalost, poslije tog velikog trijumfa 7. listopada 2015. godine Dinamo je objavio da je dobio nalaze prema kojima je Ademi bio pozitivan na testu za doping. To je bio veliki šok i počela je velika borba za spas njegove karijere. Prvobitno je suspendiran na četiri godine, ali je kazna smanjena u ožujku 2017. godine. i Ademi je ponovno zaigrao u listopadu iste godine. S četiri mu je suspenzija smanjena na dvije godine zbog toga što nije s namjerom uzeo nedopuštena sredstva.

'Igrač je tražio poništenje Uefine odluke jer je nakon ozljede uzimao propisani lijek koji je bio kontaminiran nedopuštenom supstancijom. CAS je uzeo u obzir posebne okolnosti u ovom slučaju. Iako je igrač dokazao da nije imao namjeru uzimati nedopuštena sredstva, ne možemo se složiti da kaznu treba poništiti. Umjesto toga, odlučeno je da je prihvatljivo smanjenje kazne na kraći period. Njegova žalba tako je djelomično prihvaćena. Posljedično tome, za Arijana Ademija izrečena je zabrana igranja nogometa od dvije godine, s početkom od 7. listopada 2015. godine', glasilo je službeno priopćenje Međunarodnog sportskog arbitražnog suda (CAS).

Dinamo se ni u jednom trenutku nije odrekao svojeg veznjaka, nije mu raskinuo ugovor i uredno mu je isplaćivao plaću čekajući njegov povratak na travnjak.

'Klub je stao iza mene, naravno da sam mu prezahvalan. To mi je bilo olakšanje. Ljudi oko mene, sve to dalo mi je dodatnu snagu da napravim ono što sam danas postigao s Dinamom', rekao je Ademi.

To je bio najgori period u njegovoj karijeri. Pokušao je održavati formu igrajući padel, ali bilo je vidljivo da pati… Ali u najtežim trenucima pokazao je karakter, vratio se i ispisao povijest s Dinamom.

'Taj period sam se baš osjećao užasno, nisam znao ni što ni gdje, samo sam gledao kako da mi dopuste da se branim. Mislio sam da je gotovo, da neću više igrati nogomet. Kad je prošla depresija i tuga nakon šest mjeseci, sve mi se otvorilo, počeo sam trenirati i ozbiljno raditi. Htio sam se vratiti nikad jači da pokažem svima... Prihvatio bih nepravdu da sam odustao i propao.'

Ispisao povijest Dinama

Ademijeve brojke u Dinamu govore same za sebe koliko je bio uspješan u tom periodu. Odigrao je 373 utakmice u kojima je zabio 42 gola. S obzirom na to koliko daje momčadi u obrambenom smislu, ofenzivan dio njegove igre je nekad i podcijenjen. Rekorder je po broju nastupa u Uefinim klupskim natjecanjima, a odigrao je 104 europske utakmice. S Dinamom je osvojio čak 21 trofej, od čega 11 naslova državnog prvaka.

Razdoblje od 2018. do 2023. godine najbolja je era Dinama. Bilo je uspjeha i moćnih momčadi koje su ostale upisane u povijest, ali nikad Dinamo nije imao pet ovakvih povezanih sezona - tri europska proljeća, četvrtfinale Europske lige, dvije Lige prvaka, uz eliminaciju Tottenhama te pobjede nad Chelseajem, Atalantom i West Hamom.

Karijera mu je ispunjena raznim uspjesima, ali za jedan trofej je i sam priznao da ga neće prežaliti - europski trofej kojem su vjerojatno bili najbliže nakon izbacivanja Tottenhama. Na prvu takva izjava možda zvuči nerealno, ali kada se sjetimo momčadi Dinama iz toga perioda (Gvardiol, Majer, Livaković, Petković, Oršić, Jakić...), shvatimo da nije bez razloga Ademi imao tako veliku ambiciju.

'Nisam razmišljao o utakmicama, jedino za čime žalim je europski trofej. Kad sam dolazio na Maksimir, htio sam trostruku krunu. Stvarno sam to htio, bili smo toliko blizu one godine, a naišli smo na najjaču momčad i osvajača Europske lige, Villarreal. Tu je bila naša šansa da to osvojimo', ističe Ademi.

Sigurni smo da ovo nije zbogom, već doviđenja, i da će legendarna modra 'petica' imati priliku osvojiti trostruku krunu kao Dinamov trener ili sportski djelatnik. Od prvog dana, kad je iz rodnog Šibenika stigao u Dinamo, bilo je jasno da je rođeni pobjednik.