riječ stručnjaka

Nenad Gračan otkrio nam najveću vrlinu mladog Hrvata koji je zaludio njemačku Bundesligu i nameće se izborniku Daliću: Ima brzinu, ali ima i...

25.05.2020 u 10:54

Bionic
Reading

S obzirom na to da Hrvatska nema tako veliku bazu nogometaša, kao recimo Njemačka, Italija, Francuska ili Španjolska, ali da rezultatima uspjevamo držati korak s ovim velesilama, jasno je da u HNS-u itekako prate svakog mladog nogometaša koji ima veze s 'Lijepom našom'

Marin Pongračić nije ni prvi, po svemu sudeći ni zadnji, hrvatski nogometaš koji je igračko odrastanje odradio negdje u inozemstvu, a od kojeg bi veliku pomoć mogla imati hrvatska reprezentacija.

Ovaj 22-godišnji igrač njemačkog Wolfsburga, u koji je za deset milijuna eura stigao u siječnju ove godine preselivši iz RB Salzburga, već je bio dio hrvatske U-21 reprezentacije, a novi iskorak bi mogao doći vrlo brzo.

'Moram priznati da se uistinu radi o odličnom nogometašu, kojeg mi u U-21 selekciji nažalost nismo mogli koristiti koliko smo htjeli. Bio je na našim popisima, dobivao je i pozive, ali imao je problema s ozljedama. Žao mi je što ga nisam imao prošlog ljeta na Euru u Italiji i San Marinu, a nisam ga imao baš iz tog razloga', rekao je za tportal Nenad Gračan, bivši izbornik mlade hrvatske reprezentacije.

'Ima gard, tehnički je odlično potkovan, a i taktički zna odgovoriti na sve zadatke. A koliko je dobar potvrđuje to što smo u nekoliko navrata o njemu pričali i s izbornikom Zlatkom Dalićem, tako da vjerujem da bi, ako ne bude nekih drugih problema, vrlo brzo mogao i na popis A reprezentativaca'.

Jesu li usporedbe s Igorom Štimcem primjerene, jer ipak je Štimac napravio veliku karijeru?

'Teško je sada vuči paralele i uspoređivati nekoga, ali definitivno Pongračić ima 'to nešto', što mu daje lidersku crtu. Kao i Štimac ima tu čvrstinu, stav.'

Mnogi ističu Pongračićevu brzinu kao najveću vrlinu?

'Ne samo da je brz, nego odlično čita igru i teško da mu protivnički igrač može pobjeći, jer odlično se postavlja. Može igrati na obje stoperske pozicije, i lijevo i desno. A ima i potrebnu nogometnu inteligenciju, što znači da zna unaprijed predvidjeti suparnički potez. U svakom slučaju, mislim da je pred njim lijepa budućnost, a vjerujem i brojni nastupi u hrvatskom dresu', procijenio je Nenad Gračan.

Marinovi roditelji, Stribor i Anđelka, došli su u Njemačku iz Slavonskog Broda, kao izbjeglice tijekom rata.