TRAKAVICA TRAJE

Nelson Piquet optužuje Alonsa da je znao za nesreću

17.10.2009 u 10:23

Bionic
Reading

Veliki Nelson Piquet optužio je dvostrukog svjetskog prvaka da je (ne)izravno sudjelovao u namještanju VN Singapura 2008. i tako dodatno zakomplicirao ionako kompliciranu istragu FIA-e

Španjolski vozač Formule 1 Fernando Alonso znao je za plan svoje momčadi Renaulta o organiziranju nesreće na VN Singapura 2008. koja mu je trebala osigurati pobjedu, izjavio je u petak Nelson Piquet za Gazzetta dello Sport.

'Briatore je uvjerio Nelsinha (njegova sina) da izazove nesreću i Alonso je to znao. Svi su znali, mislite li da bi Alonso krenuo s 15. pozicije i odmah se zaustavio radi punjenja gorivom da nije bio upoznat s planom', postavio je pitanje Nelson Piquet, otac tadašnjeg Alonsovog momčadskog kolege Nelsona Piqueta Jr. koji je dragovoljno izazvao nesreću kako bi pomogao Španjolcu da pobijedi.

Nelson Piquet Jr. se 28. rujna 2008. na VN Singapura namjerno zabio u zid da bi utrka bila zaustavljena, što je najbolje iskoristio Fernando Alonso, pobjednik. Međunarodna automobilska federacija (FIA) je oslobodila Španjolca sumnji.

Svjetsko vijeće FIA-e je osudilo Renault na dvije godine uvjetno. Flavio Briatore, bivši šef Renaulta, doživotno je suspendiran, dok je glavni šef inženjera momčadi Pat Symonds suspendiran na pet godina.

Piquet Jr. je u zamjenu za svoje svjedočenje dobio imunitet. Međutim, prema dokumentima koje je objavila FIA, Brazilac je bio 'mozak' cijelog plana iako je cijelo vrijeme tvrdio da je djelovao po nalogu Briatorea i Symondsa. Otac Piqueta Jr. pak tvrdi da su Briatore i Symonds 'tri sata prije početka utrke predložili organizaciju incidenta'.

Prije dva dana je Brazilac Felipe Massa ocijenio da je Fernando Alonso morao biti upoznat s planom svoje momčadi. Fernando Alonso je u četvrtak odbacio sve te tvrdnje, podsjećajući na to da ga je Svjetsko vijeće oslobodilo svake sumnje.