brojke govore sve

Ne trebaju ga voljeti, ali zbog ovog bi Hajduk, Rijeka, Osijek i ostali hrvatski klubovi trebali itekako respektirati Dinamo

30.08.2022 u 20:16

Bionic
Reading

Prošlotjednom 4:1 pobjedom nad norveškim Bodo/Glimtom i potvrdom plasmana u skupine Lige prvaka, Dinamo je još jednom potvrdio da je 'perjanica' hrvatskog klupskog nogometa, ali i 'lokomotiva' koja vuče ostatak lige, to jest skuplja vrijedne bodove za neophodni koeficijent, a zahvaljujući kojem se određuje broj klubova u europskim natjecanjima

Uefin koeficijent SuperSport HNL-a posljednjih godina u laganom je padu, a razlog tome nije teško dokučiv.

Naime, od hrvatskih klubova tek Dinamo uspijeva osigurati nastupe po skupinama Uefinih natjecanja, a što se, nažalost, ponovilo i ove sezone.

Uključujući i ovu sezonu, uz Dinamo je grupnu fazu nekog europskog natjecanja u posljednjih pet sezona, koliko se gleda za koeficijent, samo jednom izborila Rijeka (Europa liga 2020./21.).

Prema istraživanjima portala koji se bavi statistikama međunarodnog nogometa, zagrebački klub je s 18.125 bodova u europskim natjecanjima zaslužan za čak 74 posto hrvatskog koeficijenta na Uefinoj ljestvici. 

Prvo mjesto zauzeo je Vaduz iz Lihtenštajna koji je s devet bodova nakon senzacionalnog ulaska u skupine Konferencijske lige uzeo sve bodove za svoju zemlju, a iza Dinama je Šerif sa 7.875 bodova, odnosno 73 posto moldavskih.

Ovdje svakako treba istaknuti činjenicu da je Vaduz jedini predstavnik svoje zemlje u Europi što znači da je Dinamo prvi prema udjelu bodova među zemljama koje imaju više predstavnika odnosno kandidata. 

  • +39
Dinamo - Bodo Glimt, play-off Lige prvaka, 2022/23. Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac